Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiPolitikaZavršen sastanak Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića: Ima hemije između SDA i...

Završen sastanak Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića: Ima hemije između SDA i HDZ-a, kao i HDZ-a i SNSD-a

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održan je sastanak lidera SDA i HDZ-a BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Sastanak u četiri oka inicirao je Čović.  

Kako je lider HDZ-a BiH potvrdio nakon sastanka, razgovarali su o uspostavi vlasti na federalnom i državnom nivou.

Što se tiče formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH, Čović je kazao kako su zaključili da o tome moraju razgovarati i s trećim koalicionim partnerom, odnosno SNSD-om. 

– Što se tiče Vlade FBiH, također smo razgovarali kao potencijalni partner za buduću vladu, jer druge i ne vidimo, da predstavnici naših stranaka krenu u izgradnju jedne agende. Što se tiče Vijeća ministara BiH, jasno da nam treba treći partner i ostalo je da vidimo kako u našem nesnalaženju doći u poziciju da budući predsjedavajući Vijeća ministara pripremi za Predsjedništvo jedan svoj istup kako bismo ga mogli predložiti – kazao je Čović, istakavši kako će biti sretan “ako budemo imali Vijeće ministara i do početka septembra”.

On je komentirao i izjavu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića da između SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a nema hemije te da će teško doći do formiranja Vijeća ministara BiH. 

– Između SDA i HDZ-a BiH ima hemije, kao i između HDZ-a BiH i SNSD-a – kratko je prokomentirao Čović. 

Izetbegoviću i Čoviću su se, nakon susreta nasamo, pridružili i premijer Federacije BiH Fadil Novalić te federalna ministrica finansija Jelka Milićević. 

Čović je potvrdio da je bilo riječi i o stanju u “Aluminiju”. Kako je kazao, razgovaralo se o načinima kako što prije pokrenuti pozitivne procese u toj kompaniji te najavio novi sastanak u četvrtak. 

Vrijeme je da se “Aluminijem” prestane baviti politika, a da se tom kompanijom počnu baviti eksperti, kazao je lider SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka s Čovićem. 

– U tom smislu smo postigli dogovor, da se napravi ekspertiza, da se napravi sanacioni elaborat koji će ponuditi menadžment ”Aluminija” – rekao je Izetbegović.

Kada je riječ o formiranju Vijeća ministara BiH, Izetbegović je ponovio raniji stav da SDA neće pristati na nešto što je mimo zakona i Ustava. 

– Ako je gospodin Tegeltija spreman ponuditi siže njegovog programa, on će se osloniti na Ustav i poštovanje Ustava. Mi mandatara za Vijeće ministara možemo imenovati prije avgusta u ovih sedam dana. Što se tiče SDA, to je jedini uvjet – kazao je Izetbegović. 

Na pitanje hoće li njegova supruga biti kandidatkinja za premijerku Federacije BiH, Izetbegović je kazao kako prvi put čuje za to. 

U bolju budućnost 

Odgovarajući na pitanje šta Zoran Tegeltija treba dostaviti da bi bio imenovan za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH, Izetbegović je kazao “sve ono što sadrži reformska agenda”, praćena mišljenjem Evropske komisije, uključujući i saradnju s NATO-om, a prije svega da bude siže u skladu s Ustavom BiH i zakonom. 

Odgovarajući na pitanje novinara, Izetbegović je kazao da uopće nije moguće nacrtati neki treći entitet, s tim da 55 posto hrvatskog puka živi izmiješano s Bošnjacima.

– Treba naći način da se u ovoj zemlji svi bolje osjećamo, relaksiranije, da prestanu te tenzije, da bude više hemije i da se ide, što bi rekao moj prijatelj Radončić, u bolju budućnost – kazao je Izetbegović. 

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -