Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiPolitikaZašto se šuti o upadu hrvatskih policajaca na teritoriju BiH

Zašto se šuti o upadu hrvatskih policajaca na teritoriju BiH

Grabar-Kitarović priznala nelegalno vraćanje migranata u BiH

Samo nekoliko dana nakon što je negirala, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović priznala je da Hrvatska vraća migrante u Bosnu i Hercegovinu mimo graničnih prijelaza s našom zemljom. 

Do šokantnog priznanja hrvatske predsjednice došlo je tokom intervjua za švicarsku televiziju SRF, koja je nedavno objavila reportažu o nasilju hrvatskih policajaca nad migrantima i načinu na koji ih prisilno vraćaju u BiH a da o tome ne obavijeste bh. vlasti.

Nema reakcije

Zvanične reakcije naše zemlje još nema, a Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kaže da je o ovom problemu upozorio nadležne institucije još krajem prošle te početkom ove godine.

– Pisao sam pisma i Vijeću ministara BiH i Graničnoj policiji te ministarstvima sigurnosti i vanjskih poslova da sam lično u šumama oko Lohova svjedočio da policajci iz Hrvatske ulaze na našu teritoriju i dovode migrante. Do danas nisam dobio odgovore niti je država uradila išta da to spriječi. Ta se praksa samo nastavila – kazao je Fazlić.

Protivno propisima

On smatra da hrvatska policija ne ubacuje na našu teritoriju samo migrante koji su u tu zemlju prešli iz BiH.

– Vjerujem da nam dovode i migrante koji su u Hrvatsku ušli iz Srbije, što sam ranije govorio, a čak nam vraćaju i migrante koje njima vrati Slovenija, iako se zna da je to protivno zvaničnim međunarodnim propisima i konvencijama koje tretiraju boravak ilegalnih migranata – istaknuo je Fazlić.

Hrvatski CMS traži očitovanje 

Centar za mirovne studije Hrvatske uputio je pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske i drugim nadležnim institucijama, u kojem od njih traži da se očituju o izjavi hrvatske predsjednice o nelegalnom vraćanju migranata u BiH.

SourceAvaz.ba
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -