Zašto se na fotografiji za pasoš ne smijemo smijati

0
85

Jeste li se ikad zapitali zašto na fotografiji za pasoš uvijek morate izgledati ozbiljno? Zašto ne možete razvući osmijeh od uha do uha? Zašto vam vlasti ne daju da pokažete veselje? E, pa, za to sve postoje vrlo dobri razlozi.

U Francuskoj je prije nekog vremena jedna od najčešćih šala bila rečenica: “Mi smo Francuzi, ne smijemo se.” Posljedica je to bila odluke koju je donio jedan sudija, a koja jasno govori o tome da se prilikom slikanja za lične isprave i pasoše ne smijete smijati. Mnogi su se Francuzi u tom trenutku sjetili i Britanaca, kojima su se smijali kad su prije više od deset godina donijeli istu odluku.

No, čemu takva odluka i zašto u velikom broju zemalja nije dopušteno osmjehivanje prilikom slikanja za dokumente? Jednostavno, zbog sigurnosnih razloga, piše Punkufer.

Pasoš ima, naime, čip koji sadrži biometrijske podatke o vama, koji su izvedeni iz fotografije. Ta se fotografija prilikom izrade pasoša skenira i izvode se ključne karakteristike lica, kao što su udaljenost između očiju, udaljenost od nosa do brade te se na taj način stvara “matematička mapa”.

Tako, naprimjer, nošenje sunčanih naočala ili široki osmijeh smanjuju efikasnost algoritma i ometaju stvaranje mape.

Prilikom dolaska na aerodrom, snima vas kamera koja skenira lice. Tada računar odlučuje podudara li se matematička mapa koja se stvara na aerodromu, s onom u pasošu.