HRVATSKA

Zagreb pogodio najjači potres u posljednjih 140 godina

Potres jačine 5.5 po Richteru koji je pogodio Zagreb i okolicu jutros oko 6.25 minuta, nakon kojeg je uslijedio niz slabijih potresa, prouzročili su značajne materijalne štete. Jedna osoba je teže ozlijeđena i zbrinuta je u bolnici.

Na izvanrednoj konferenciji za medije održanoj ispred zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu javnosti su se obratili hrvatski predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te članovi kriznog Stožera civilne zaštite.

“Poruka građanima je: slušajte vijesti i informacije od nadležnih, a to je u ovom trenutku prije svega potpredsjednik Vlade i Stožer civilne zaštite. Sve drugo što slušate u javnosti možete zanemariti”, poručio je predsjednik Milanović.

Premijer Andrej Plenković iznio je podatke Seizmološke službe koji kažu da je prvi, snažni potres, bio jačine 5.5 po Richteru.

“Ovo je najjači potres u Zagrebu u zadnjih 140 godina, jači potres je bio 1880. godine. Postoje brojna oštećenja na zgradama, unutarnja oštećenja. Pozivamo sve građane na oprez. U ovom trenutku ćemo preporučiti da većina sugrađana u Zagrebu bude ispred svojih zgrada, te da drže razmak kako je preporuka Stožera civilne zaštite zbog epidemije koronavirusa. Imamo dvije krizne situacije koje su kontradiktorne”, kazao je Plenković.

Najavio je kako će državno vodstvo centralizirati sve aktivnosti oko potresa u Zagrebu i koronavirusa preko Stožera civilne zaštite te izvijestio kako su aktivirani Hrvatska vojska i nadležne službe Grada Zagreba da krenu u raščišćavanja oštećenja po gradu Zagrebu.

“Nastojat ćemo da se što prije osposobe prometnice i da maknemo sva oštećenja s ceste”, rekao je premijer.

“Jedno dijete je teško ozlijeđeno i smješteno je u Klaićevoj bolnici”, izvijestio je premijer, a zasada drugih informacija o smrtno stradalima ili teže ozlijeđenima nema.

Građevinari statičari će provjeriti zgrade, ovisno o oštećenjima, posebno one zgrade građene prije 1965. godine, najavio je premijer.

“Moramo biti na oprezu i jedinstveni. Apeliram na sve građane da zadrže pribranost. Budite ispred svojih kuća, držite razmak”, poručio je premijer.

Rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić izvijestila je kako se jutros iza 6 sati dogodio potres magnitude 5.5 po Richteru s epicentrom u Čučerju i Markuševcu.

Iza prvog potresa su se desila još dva snažna potresa u Zagrebu i široj okolici, jedan magnitude 5 i drugi magnitude 3.7, te više manjih zabilježenih potresa.

Nakon jakog potresa najčešće se dogodi niz naknadnih potresa koji se ne mogu predvidjeti, kazala je Ivančić.

“Strah od jačeg naknadnog ili snažnog potresa je prisutna u svima nama, ali oni se ne mogu predvidjeti, kada bi se mogli i hoće li se dogoditi, i hoće li biti jači od prvog i glavnog potresa. Sljedeći jači se može dogoditi brzo, a može za 20 dana, struka ne može dati odgovor hoće li se nešto dogoditi ili ne”, kazala je Ivančić.

Ivančić kaže kako se energija tako raspodijeli na više manjih potresa, što je bolje nego na jedan veliki potres.

“Panika nam nije saveznik u ovoj situaciji”, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je kazao kako je situacija u zdravstvenim ustanovama zadovoljavajuća te kako je prioritetno s građevinskog aspekta analizirati stabilnost zdravstvenih ustanova i izvršiti povratak pacijenata u statički adekvatne zgrade.

Krizna situacija s 10 novorođenčadi u Petrovoj bolnici je riješena i djeca su zbrinuta u Dubravi.

“Imamo informaciju o jednoj bolesnici koja je teže ozlijeđena, ima otvorenu krajnju cerebralnu ozljedu. U tijeku je dijagnostika i intenzivno zbrinjavanje koje uključuje neurokiruršku operaciju”, rekao je Beroš.