Zabraniti posluživanje nargile maloljetnicima i izmjestiti nargila barove iz centra grada

U centru grada u Tuzli, od memorijalnog spomenika Kapija pa do statua Ismeta i Meše, na prostoru od nekih 150 m, nalazi se čak pet šiša barova i osnovna djelatnost ugostitelja na tom prostoru jeste prodaja nargile i to uglavnom maloljetnim osobama. Tim povodom, sa zahtjevom za ukidanje tih barova, oglasili su se iz Gradskog odbora Naše stranke Tuzla.

0
91

„Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da su posjetioci i konzumenti u šiša barovima, uglavnom maloljetnci, dakle osobe kojima je po zakonu zabranjena prodaja duhana, pa i aromatiziranog. Istraživanja, u cijelom svijetu, o štetnosti nargile, pokazala su jednake i zastrašujuće rezultate.

Njeno konzumiranje je 200 do 300 puta opasnije po zdravlje od konzumiranja običnih cigareta. Konzumiranje aromatiziranog duhana izaziva snažne negativne posljedice kojih vjerujemo mnogi nisu ni svjesni.

Zato ćemo samo u kratko: – jedna doza nargile ravna je konzumiranju 20 duhanskih cigareta – prisustvo toksičnih efekata dima tamnog duhana i karbon monoksida koji je prisutan u nargili u znatno većoj količini od one koja se apsorbuje pušenjem obične cigarete te iz te činjenice proizilaze i sve zdravstvene posljedice – posljedice konzumiranja nargile najviše trpe mozak i pluća, slabi i imunitet a njeno konzumiranje je povezano sa čestim i jakim glavoboljama Odgovornima za rad ovih barova želimo da skrenemo pažnju i zamolimo ih da počnu voditi računa o mladim ljudima i njihovim životima, ukoliko oni žele da problem vide.

Prije svega potrebno je izvršiti korekciju zakona kojom će se nargila svrstati u grupu nedozvoljenih supstanci i zabraniti konzumiranje i prodavanje svim osobama ispod 18 godina. Nadležni inspekcijski organi moraju provjeravati poštovanje odredaba zakona, a za one ugostitelje koji ih ne poštuju ili ih krše povećati kazne.

Zbog navedenih činjenica, ali i zbog toga da su šiša barovi smješteni u užem dijelu grada, članice Gradskog odobra Naše stranka Tuzla, Amra Nadarević -Vodenčarević i Dilista Bašić zahtijevaju od nadležnih organa da se šiša barovi izmjeste iz Turalibegove ulice i područja oko Kapije, jer na tom mjestu, posobeno u ljetnom periodu, prisutan je veliki broj roditelja sa malom djecom, ali i starijih osoba kojima dim iz šiša barova stvara brojne zdravstvene probleme i smetnje.“