ORUŽANE SNAGE BIH Vježba na poligonu Manjača

Vojni poligon na Manjači “između” vojne vježbe i burne rasprave u NSRS

Poznavanje vojnih taktika i tehnika, spretnost i borbenost danas je na vojnom poligonu Manjača pokazalo više od 800 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Dok se za izvedenu vježbu čekaju ocjene stručnjaka, u skupštinskim salama se vode burne rasprave da li je to izvedena NATO vježba za koju je Milorad Dodik rekao da će biti zabranjena.

Vojni poligon Manjača, kasarna Mika Bosnić. Medicinska evakuacija helikopterom, pucanje iz pješadisjkog naoružanja, vožnja transportera, 840 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pristupilo je SEL-1 ocjenjivanju Bataljonske grupe lake pješadije.

“Ja moram radi korektnosti vašeg izvještavanja napomenuti da se u ovom stroju nalaze isključivo pripadnici OS BiH, ovo nije bila nikakva vježba na Manjači ovo je uobičajeni nivo dostizanja standarda koje smo mi preuzeli kao našu obavezu i na tome smo predano radili”, kazao je Radovan Ilić, general OS BiH.

Dok vojnici pet dana, u teškim vremenskim uslovima, izvode vježbe da bi dobili ocjene o poznavanju vojnih taktika, tehnika, procedura i standarda, narodni poslanici u toploj skupštinskoj sali, sa poluinformacijama, burno raspravljaju o ovoj vježbi.

“Prošle godine Milorad Dodik je u ovo vrijeme rekao da će okupiti 30.000 ljudi i spriječiti NATO snage da izvrše vojnu vježbu i koriste osiromašeni uranijum”, rekao je Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS.

“Ne znam ko je od vas išao gore da zabrani ovu vježbu NATO-a, ja sam bio raspoložen sa vama i niko me nije pozvao. Prošle godine ste pričali da ćete zabraniti tu vježbu, ako Mile povede 30.000, taj lažov, ja dovesti hiljadu o svom trošku”, rekao je SDS-ov Miladin Stanić.

“Radi se o dostizanju NATO standarda, nema NATO-a, nema NATO vježbe, lažete, lažete, lažete”, govorio je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a.

Pripadnike Jedinice bataljonske grupe lake pješadije je ocjenjuje 47 vojnih lica od kojih su 28 iz Bosne i Hercegovine i 19 iz zemalja članica Partnerstva za mir. Monitoring su vršila tri vojna lica iz NATO-a.

“Kada govorimo o ocjenjivanju pješačke borbene grupe ja vjerujem da su pripadnici oružanih snaga uspješno završili svoj dio posla i mislim da je aktivnost koja je zahtjevala dugotrajan, predan i profesionalan rad”, kazala je Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

Konačna ocjena stručnjaka o ukupnom stanju u ovoj jedinici stiće za 30 dana.

Program N1 televizije možete pratiti