Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiPolitikaVigemark: Borba protiv korupcije u BiH je endemska pojava, treba hitno formirati...

Vigemark: Borba protiv korupcije u BiH je endemska pojava, treba hitno formirati vlast

Zemlje članice EU će razmatrati put Bosne i Hercegovine prema evropskim integracijama

U Tuzli je danas održano predavanje Evropske komisije “Vaše mišljenje o mišljenju”. Ovaj događaj organizira Evropska komisija širom gradova Bosne i Hercegovine na kojima građani imaju priliku iznijeti svoje mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. 

O aktuelnim političkim pitanjima o ovoj temi govorio je i Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

– Jedno od osnovnih pitanja građana Bosne i Hercegovine je pitanje vladavine prava, rada pravosuđa, borbe protiv korupcije koja je ovdje endemska pojava. O tome sam razgovarao i s novim premijerom Tuzlanskog kantona – rekao je Vigemark.

Bosna i Hercegovina je na veoma važnom putu prema evropskim integracijama, smatra Vigemark.

– Zemlje članice će razmatrati put Bosne i Hercegovine prema evropskim integracijama. Svakako da će jedno od prvih pitanja biti zemalja članica ima li formirane vlasti u BiH na svim nivoima. Državni nivo je naš osnovni partner i nema mogućnosti saradnje Evropske unije ako u jednoj državi nemamo partnere. Ne postoji način da zajednički radimo na provedbi akcionih planova i rješavanja problema – istakao je Vigemark, koji je na odlasku iz Bosne i Hercegovine.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH sastao se danas i s predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona. Sastankom je predsjedavao premijer TK Denijal Tulumović.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -