Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiSvijetVelika Britanija odustala od slanja migranata u Ruandu, izbjegava povrat 270 miliona...

Velika Britanija odustala od slanja migranata u Ruandu, izbjegava povrat 270 miliona funti

Ministarstvo pravde Ruande nedavno je potvrdilo da neće biti povrata 270 miliona funti, koliko je do sada uplaćeno iz Londona. Ova odluka izazvala je veliko olakšanje u novoj britanskoj vladi.

Novi premijer Velike Britanije Keir Starmer brzo je reagovao na ovu situaciju i javno objavio da je odustao od plana slanja migranata u Ruandu. Ova kontroverzna ideja, koju je inicirao bivši premijer Rishi Sunak, bila je predmet ismijavanja velikog dijela javnosti.

Još veća neuspjeh za Veliku Britaniju je činjenica da niti jedan migrant nije bio zainteresovan za odlazak u Ruandu. Na kraju, samo četiri osobe čiji su zahtjevi za azil bili odbijeni pristale su na ovaj korak, ali tek nakon što im je ponuđeno po 3.000 funti.

Srećom, nova britanska vlada izbjegla je dodatne uplate od po 50 miliona funti koje su bile planirane za 2025. i 2026. godinu prema originalnom dogovoru.

Ova odluka predstavlja značajan preokret u migracionoj politici Velike Britanije. Iz Ministarstva pravde Ruande ističu da su ispunili svoj dio dogovora i da su spremni surađivati sa svakom državom koja bude željela pronaći alternativna rješenja za migracijska pitanja.

Sada je na novoj britanskoj vladi da razmotri nove strategije za tretiranje migracijskog izazova.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -