Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
HomeCrna HronikaVelika akcija FUP-a: Uhapšena dva osumnjičena za nezakonito zapošljavanje u Operator-Terminali Federacije

Velika akcija FUP-a: Uhapšena dva osumnjičena za nezakonito zapošljavanje u Operator-Terminali Federacije

Tužilaštvo Kantona Sarajevo saopćilo je da su uhapšena dva osumnjičena zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju u privrednom društvu Operator-Terminali Federacije. Akcija je sprovedena u saradnji sa Federalnom upravom policije, a nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni će biti predata u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prema navodima iz Tužilaštva, osumnjičeni su tokom 2022. godine nezakonito zaposlili najmanje 15 osoba u Operator-Terminali Federacije, bez raspisivanja javnog oglasa i mimo propisanih procedura. Većina zaposlenih, kako se sumnja, nije ispunjavala uslove za radna mjesta na koja su raspoređeni.

Operator-Terminali Federacije je privredno društvo osnovano 2003. godine odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, sa osnovnom namjenom skladištenja nafte i naftnih derivata. Društvo je u 100% vlasništvu Vlade Federacije BiH. Dodatna imovina Energopetrola d.d. dodijeljena je društvu naknadnim odlukama Vlade FBiH, koja je izuzeta iz procesa dokapitalizacije od strane INA/MOL d.d.

Osumnjičeni za nezakonito zapošljavanje su identifikovani kao Hermedin Zornić i Slaven Zeljko. Oni se terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, kao i povredu ravnopravnosti pri zapošljavanju. Prema zakonu, ova krivična djela se kažnjavaju novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine, u zavisnosti od težine prekršaja.

Podsjećamo da je proces zapošljavanja u javnom sektoru veoma važan, te se očekuje da se zakonitost postupaka provjerava i da se svaki slučaj nezakonitog zapošljavanja adekvatno sankcioniše. Tužilaštvo KS nastavlja s istragom i utvrđivanjem svih relevantnih činjenica kako bi se pravda zadovoljila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -