Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaUpravni odbor Centralne banke BiH: Sud BiH blokirao imenovanje Dodikovih kadrova

Upravni odbor Centralne banke BiH: Sud BiH blokirao imenovanje Dodikovih kadrova

Predsjedništvo BiH odluku o razrješenju je donijelo na zahtjev Milorada Dodika, koji je umjesto kadrova SDS (Vladušić)i PDP (Marinkovič) imenovao svoje ljude Radomira Božića i Dragana Kulina

Sud BiH donio je rješenje o privremenoj mjeri zabrane primjene Odluke o razrješenju članova Upravnog odbora Centralne banke BiH Trive Marinkovića i Ljubiše Vladušića, koju je na zahtjev tadašnjeg predsjedavajućeg Milorada Dodika u junu donijelo Predsjedništvo BiH, saznaje BN TV.

U rješenje Suda BiH se navodi da ova mjera ostaje na snazi do okončanja ovog postupka.

Sudu BiH tužbu su podnijeli smijenjeni članovi Upravnog odbora Centralne banke BiH kojom su predložili da Sud nakon provedenog dokaznog postpka donese presudu kojom će obavezati tužene da solidarno naknade štetu u vidu neisplaćenih mjesečnih naknada na ime aktivnosti u svojstvu članova UO CBBiH u iznosu od 10,5 hiljada KM zajedno sa zateznom kamatom i troškovima postupka.

Odluku o razrješenju Marinkovića i Vladušića Predsjedništvo je donijelo 19. juna ove godine.

U obrazloženju tužbe i predložene mjere osiguranja navodi se da su Marinković i Vladušić imenovani kao članovi Upravnog odbora Centralne banke BiH na mandat u trajanju šest godina i da su razriješeni na nezakonit način.

Predsjedništvo BiH odluku o razrješenju je donijelo na zahtjev Milorada Dodika, koji je umjesto kadrova SDS (Vladušić)i PDP (Marinkovič) imenovao svoje ljude Radomira Božića i Dragana Kulina.

Sud BiH odluku o privremenoj zabrani primjene Odluke Predsjedništva BiH o razrješenju članova Upravnog odbora Centralne Banke BiH donio je 19. jula ove godine.

SourceFaktor
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -