AVGANISTAN

UN: NATO usmrtio više civila nego talibani

Većina civilnih žrtava je usmrćena tokom zračnih udara NATO-a i noćnih racija afganistanske vojske na skloništa ekstremista, koji se često skrivaju među civilima.

epa07747174 A general view of damaged buildings in Kabul, Afghanistan, 29 July 2019, a day after a complex suicide attack followed by a fire fight against the office of Afghan former chief of intelligence and current candidate as the first voice president of Ashraf Ghani, in Kabul. According to reports, at least 20 people were killed and 50 others wounded in the incident which targeted the office of Amrullah Saleh. EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

NATO i avganistanske snage usmrtile su više civila u Avganistanu nego talibanski pobunjenici i drugi ekstremisti, zaključak je izveštaja UN nacija koji obuhvata podatke u prvih šest meseci ove godine.

Većina civilnih žrtava je usmrćena tokom vazdušnih udara NATO-a i noćnih racija avganistanske vojske na skloništa ekstremista, koji se često skrivaju među civilima, prenosi agencija AP.

SAD i dalje pomažu i vazdušnim udarima

U prvih šest meseci ove godine u Avganistanu je ubijeno 717 civila, avganistanske snage usmrtile su 403, a koalicione snage predvođene SAD 314 civila.

Talibani i pripadnici islamističkh grupa u istom tom periodu ubili su 531 civila, navedeno je u izveštaju UN.

SAD su zvanično okončale svoju misiju u Avganistanu 2014. godine, ali i dalje pružaju pomoć u vazdušnim udarima na talibanske pozicije kao i druge vrste pomoći lokalnim snagama u borbi protiv pobunjenika.