U Zenici se uvodi elektronsko glasanje na izborima: EU podržala projekat, CIK i dalje šuti (VIDEO)

Grad Zenica, neposredno poslije Općih izbora u oktobru prošle godine, uputio je inicijativu da se tamo gdje je to moguće uvede sistem elektronskog glasanja već na narednim Lokalnim izborima. Pozitivno mišljenje o ovoj inicijativi dala je Delegacija Evropske unije u BiH, dok svi ostali šute.

0
54

Unaprijeđenje izbornog procesa je i u fokusu Evropske unije, koja ja u vezi s tim potpisala i sporazum sa Centralnom izbornom komisijom naše zemlje. Ovaj projekat je, kako smatraju u zeničkoj gradskoj upravi, veoma jednostavno realizovati.

Da Grad Zenica obezbijedi sve što je potrebno da donira Centralnoj izbornoj komisiji, da Zenica bude pilot-projekat. Ovo želimo iz sljedećeg razloga – pogledajte ljude poslije izbora. Glasali su za jedno, a rezultati pokažu drugo.

Ovo je jedini način da ljudi budu sretni i zadovoljni, da izaberu koga hoće – kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. Centralna izborna komisija BiH još uvijek nije ponudila mišljenje o ovoj inicijativi, kao ni viši nivoi vlasti u našoj zemlji, koji će ukoliko nekada bude prihvaćena, morati usaglasati postojeće i donijeti nove zakonske propise.

U Delegaciji Evropske unije inicijativu o uvođenju elektronskog glasanja smatraju prihvatljivom. – Ne vidim nikakvu prepreku tome zašto Zenica ne bi bila zajedno sa nekim drugim lokalnim upravama upravo dio ovakvog jednog projekta.

Međutim, odluku će morati donijeti nadležne vlasti i Centralna izborna komisija – rekao je Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u našoj zemlji. U Delegaciji Evropske unije u BiH podsjećaju da su sa Centralnom izbornom komisijom potpisali sporazum o angažmanu stručnjaka iz Unije na unaprijeđenju samog izbornog procesa u našoj zemlji.

Cilj ovog projekta, koji uključuje i uvođenje sistema elektronskog glasanja, je da domaće vlasti uz podršku Evropske unije dođu do najoptimalnijeg rješenja u ovoj oblasti. (BHRT)