U Sarajevu jučer 60 potencijalno zaraženih šetalo gradom, Jusko tražio da ih hapsi

Jusko je od Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova zatražio donošenje uredbe po kojoj će pripadnicima policije biti dozvoljeno da takva lica koja ne poštuju izolaciju, lišavaju slobode i stavljaju u pritvor

0
91

Situacija u Sarajevu, kada su osobe u samoizolaciji u pitanju, postaje alarmantna, poručio je danas kantonalni ministar MUP-a Ismir Jusko.

Na presici Vlade KS Jusko je otkrio da je jučer od 725 osoba u izolaciji, čak njih 60 prekršilo mjere izolacije i nisu zatečeni na adresi stanovanja prilikom posjete pripadnika policije.

Jusko je od Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova zatražio donošenje uredbe po kojoj će pripadnicima policije u Sarajevu biti dozvoljeno da takva lica koja ne poštuju izolaciju, lišavaju slobode i stavljaju u pritvor.

– Ako neki misle da im je bolje biti u izolaciji u zatvoru, nego kod svoje kuće, uredu. Što se tiče MUP-a KS, spremni smo istog trenutka, kada na višem nivou odobre, krenuti da hapsimo te neodgovorne pojedince koji ugrožavaju živote svih građana Kantona Sarajevo, poručio je između ostalog Jusko.

Od danas u 18.00 sati na snagu stupa jučer donesena naredba Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u vremenu od 18.00 do 05.00 sati.

U skladu sa jednom od ranijih naredbi, kretanje je u potpunosi zabranjeno osobama starijim od 65 godina i mlađim od 18 godina. Ranije su, također, donesene naredbe o potpunoj obustavi rada javnog gradskog prijevoza, zatvoreni su tržni centri, kao i većina trgovina, ugostiteljski objekti, kulturne institucije, a ne rade ni obrazovne ustanove i vrtići.