U Bocvani za dvije sedmice pronađena dva dijamanta

0
109
U Bocvani za dvije sedmice pronađena dva dijamanta

Radi se o jednom od najvećih dijamanata na svijetu od čak 1.174 karata

U Bocvani je otkriven jedan od najvećih dijamanata na svijetu od 1.174 karata, saopćila je kanadska rudarska kompanija “Lucara Diamond”. To je drugi masivni dijamant koji je u ovoj državi otkriven u periodu od dvije sedmice.

Rijetka stijena pronađena je prošlog mjeseca u rudniku dijamanata Karove i predstavljena vladi na ceremoniji kojoj je prisustvovao predsjednik Bocvane Mokgvetsi Masisi.

To je treći dijamant koji ima više od 1.000 karata, pronađen na istom lokalitetu. U planu je da se od njega naprave ”vrijedne kolekcije sjajnih dijamanta vrhunskih boja” navode iz kanadske rudarske kompanije.

Pronađeni dijamant je veći od rijetke stijene od 1.098 karata koji je također pronađen u Bocvani u junu, za koji se vjerovalo da je treći po veličini dijamant na svijetu.

Nasim Lari, generalni direktor kanadske rudarske kompanije “Lucara Diamond”, istakao je da je otkrivanje ovog dijamanta ”dio historije u kako za nas, tako i za Bocvanu”.

Kamen je “dragulj različitog kvaliteta sa značajnim domenima visokokvalitetnog bijelog dragulja” kako stoji u saopćenju za štampu Nasima Larija.

Najveći dijamant koji je ikada pronađen je 3.106-karatni dijamant Kulinan pronađen u Južnoj Africi 1905. godine. Kulinan je naknadno isječen na manje kamenje, od kojih su neki dio krunskih dragulja britanske kraljevske porodice.

IZVOR: AVAZ