Petak, 19 Aprila, 2024
HomeCrna HronikaU antiratnim protestima u Rusiji 6440 uhapšenih

U antiratnim protestima u Rusiji 6440 uhapšenih

Najmanje 413 osoba uhićeno je u Rusiji tokom protesta protiv rata u Ukrajini u ponedjeljak, izvijestila je stranica za građanska prava OVD-Info, čime se ukupan broj uhapšenih od početka demonstracija u četvrtak popeo na 6440.

Otprilike polovica uhapšenih njih 3126, dogodilo se tokom protesta u Moskvi. 2084 hapšenja zabilježeno u Sankt Peterburgu, priopćio je OVD-Info u ponedjeljak navečer.

Invazija Ukrajine tjera mnoge u Rusiji na proteste, a ruske sigurnosne snage brutalno su odgovorile na iste. Ruske vlasti pozivaju ljude da ne učestvuju u nedopuštenim skupovima. Također su više puta zabranjivali skupove, pozivajući se na pandemiju.

U Bruxellesu, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell pohvalio je prosvjednike u Bjelorusiji koji su protestujući protiv rata u Ukrajini pozivali na demokratskiji pristup pod dugogodišnjim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom.

“Za bjeloruski narod mnogi od vas preuzeli su ogromne osobne rizike boreći se za slobodnu i demokratsku Bjelorusiju”, rekao je Borrell u videu objavljenom na Twitteru i titlovanom na tri jezika – bjeloruski, ruski i engleski.

“Sada dižete svoj glas protiv ruskog rata protiv Ukrajine i odluke (predsjednika) Lukašenka da ga podrži. Hvala vam na vašoj hrabrosti. EU stoji uz vas. #StandWithUkraine”, napisao je Borrell. (N1)

Pročitajte više: Ruskim plaćenicima naređeno da ubiju ukrajinskog predsjednika

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -