Trump predložio nuklearno bombardovanje uragana

Predsjednik SAD Donald Trump predložio je da se na uragane bace nuklearne bombe prije nego što oni stignu do američkog kopna, prenio je portal Aksios.

0
91

Prema navodima tog sajta, Trump je tokom jednog sastanka posvećenog uraganima pitao da li bi bilo moguće da se u cilju sprečavanja formiranja uragana na moru atomska bomba baci u središte oluje. Neimenovani izvor Aksiosa je naveo da su svi učesnici tog sastanka bili u nevjerici.

Nije navedeno kada je taj sastanak održan.

Aksios navodi da Trampova ideja nije nova i da ju je prvi put pedesetih godina iznio naučnik koji je radio za američku vladu u vrijeme predsjedničkog mandata Dvajta Ajzenhauera. Ideja se od tada relativno često javlja, iako se naučnici slažu da njeno sprovođenje u djelo ne bi imalo željeni efekat.

Tim pitanjem se bavi i Američka okeanska i atmosferska agencija (NOAA). Ova agencija na svom sajtu navodi da se tokom svake sezone uragana predlaže da se “jednostavno iskoristi nuklearno oružje da se oluje unište”. Ipak, kaže agencija, ne samo da bomba ne bi uticala na oluju već bi vjetrovi koji oluju prate brzo donijeli radioaktivne čestice do kopna.

“Nepotrebno je reći da to nije dobra ideja”, ocenjuju naučnici u NOAA.

Prema navodima Aksiosa, Trump je 2017. prvi put pitao zvaničnike treba li bombardovati uragane da bi se sprečili da stignu do kopna. Tada ipak nije pominjana upotreba nuklearnih bombi.

Bijela kuća nije komentarisala navode Aksiosa.

Jedan neimenovani zvaničnik američke vlade je rekao da zaustavljanje uragana “nije loš cilj”, ali nije potvrdio navode Aksiosa.

SAD često pogađaju uragani koji izazivaju brojne žrtve i milijarde dolara materijalne štete.