Trenutak zbog kojeg se stidi ruska vojska: Objavljen snimak …

0
32

Ovu odluku o povlačenju iz Hersona, ruski general sergej Surovikin objasnio je navodeći kako više nije moguće snabdijevati vojsku u toj regiji

Rusi su doživjeli najteži poraz u dosadašnjem toku rata u Ukrajini koji je počeo 24. februara. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je svojim trupama da se povuku iz Hersona.

– Životi i zdravlje naših vojnika uvijek su prioritet. Uzmite u obzir prijetnju civilnom stanovništvu i poštujte želje onih koji žele otići. I osigurajte prijenos vojne opreme preko rijeke Dnjepar – rekao je Šojgu.

Ovu odluku o povlačenju iz Hersona, ruski general sergej Surovikin objasnio je navodeći kako više nije moguće snabdijevati vojsku u toj regiji. Treba istaći, da ova odluka dolazi nakon nekoliko sedmica u kojim je zabilježeno ukrajinsko napredovanje prema Hersonu i nastojanje Rusije da evakuira više od 100.000 stanovnika tog grada.

Ukrajinske snage prije nekoliko sedmica pokrenule su ofanzivu za oslobađanje Hersona, jedinog ukrajinskog pokrajinskog središta koje su okupirale ruske snage nakon početka invazije na Ukrajinu.