Testiranje prve BH haubice

0
87

Od 13. do 21. augusta iz kompanije BNT TMiH su obavijestili građane da će od 8 do 17 sati vršiti poligonsko ispitivanje gađanjem minobacačem 60 i 80 mm te haubicom H-122 mm na poligonu u Margetićima.

Radi se o prvoj BH haubici koja je proizvedena u našoj državi, te je namijenjena za izvoz. Riječ o oružju koje je gotovo u potpunosti bh. proizvod jer je sve, osim kamiona i kompjuterske opreme za navođenje, proizvedeno u Novom Travniku. Tim potezom “Bratstvo” daje novi zamah namjenskoj industriji u BiH.

Riječ je o NATO-ovu kalibru artiljerijskoga naoružanja. To je oružje koje ima automatski punjač sa šest granata, koji s posebnom vrstom municije ima domet od 40 km. Ima, također, informacijski sistem navođenja, što znači da može automatski zauzeti elemente za gađanje, koje dobiva elektroničkim putem. Vozilo je opremljeno GPS sistemom i daje svoju lokaciju elementima u elektroničkom izviđanju ratišta.

Konkurencija iz Srbije

Prednost bh. haubice je u tome što će biti za oko 20% jeftinija od konkurencije i stajat će oko milion maraka. Prva bh. haubica u međuvremenu je dobila konkurenciju. Srbija je nedavno predstavila svoje “najmoćnije artiljerijsko oružje” – haubicu “Aleksandar”.

Bh. i srbijanska haubica imaju dosta sličnih karakteristika, bar prema onim podacima koji su dostupni javnosti i praktično će biti konkurencija kada je riječ o prodaji na svjetskom tržištu.