Utorak, 18 Juna, 2024
HomeLjepotaSuplementi mogu uzrokovati oštećenje bubrega, ​​upozoravaju stručnjaci

Suplementi mogu uzrokovati oštećenje bubrega, ​​upozoravaju stručnjaci

Klinička savjetnica Havy Ngo-Hamilton ističe da mnogi ljudi ne shvataju da suplementi, iako dolaze iz prirodnih izvora, mogu uzrokovati ozbiljnu štetu organizmu. Ova činjenica često se zanemaruje zbog lakoće s kojom se suplementi mogu nabaviti i konzumirati bez recepta.

Upozorenje stručnjaka je posebno usmjereno na potencijalnu štetnost suplemenata za bubrege. Studije su pokazale da mnogi dodaci u ishrani mogu izazvati oštećenje bubrega, ​​što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kako bi izbjegli neugodne ili čak opasne interakcije sa suplementima, Ngo-Hamilton savjetuje da se prije početka uzimanja bilo kojeg dodatka posavjetujemo sa svojim ljekarom ili farmaceutom. Oni će biti u mogućnosti dati stručne savjete i upozoriti nas na potencijalne rizike.

Stručnjakinja također navodi nekoliko dodataka koji su posebno opasni za bubrege. Kurkuma, poznata po svojim protuupalnim svojstvima, može uzrokovati probleme kod osoba s bubrežnim kamencima ili drugim bubrezima problemima. Oksalat prisutan u kurkumi može se vezati za minerale i povećati rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.

Ova upozorenja ne trebaju nas obeshrabriti da koristimo suplemente i prirodne preparate, već nas samo moraju motivirati da budemo oprezni pri njihovom korištenju. Potrebno je educirati se o potencijalnim rizicima i konzultirati stručnjake kako bismo zaštitili naše zdravlje.

Da, suplementi mogu biti korisni, ali samo uz pravilno informiranje i odgovorno korištenje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -