Sumnjam da se radi o prevari, to bi značilo da je EU kum zaustavljanja puta BiH ka NATO-u

Jedan od osnivača Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) Zlatko Lagumdžija u razgovoru za Klix.ba kaže kako dogovor SDA, SNSD-a i HDZ-a vidi kao politički sporazum u kojem se nastavlja euroatlantski put, ali i da će vrijeme pokazati sve.

0
64

“Prisustvo Wigemarka govori o tome da se radi o sporazumu koji znači ubrzavanja i MAP-a i procesa ispunjavanja uslova iz Mišljenja EU. Konkretno, tačka 3 koja je ključna u ovoj priči pokazuje da, ja je bar tako čitam, uvažavajući vladavinu prava i zakone koji su napravljeni i odluke Predsjedništva BiH i činjenicu da BiH ima aktiviran MAP za članstvo, a svaki MAP podrazumijeva da se svake godine šalju Godišnji nacionalni programi (ANP). Ja tačku 3 čitam kao nešto što znači slanje prvog ANP-a prema Briselu. Ukoliko je to tako, onda mislim da ovo treba podržati”, kazao je Lagumdžija.

On ističe da ukoliko neko smatra da ovo znači prihvatanje statusa quo i ne pomjeranje na euroatlantskom putu onda će se sporazum pokazati kao pokušaj Dodika da prevari ostatak društva.

“Imajući to u vidu, prilikom razgovora sa budućim mandatarom to treba razjasniti. Ako on u svom planu rada Vijeća ministara BiH ima aktiviranje ANP-a u skladu s ranije preuzetim zakonskim obavezama i odlukama Predsjedništva BiH, onda je ovo stvarno ozbiljan pomak u kojem su svi nešto izgubili, ali smo svi zajedno dobili. Ako mandatar zaključi da nema namjeru realizirati ANP-ove na putu kao euroatlantskim integracijama, onda će se ispostaviti da je ovo bio pokušaj prevare prije svega Dodika”, dodao je.

Lagumdžija ponavlja da prisustvo Wigemarka kao predstavnika EU mnogo znači.

“Ne vjerujem da će doći do prevare jer je tu bio prisutan Wigemark što bi značilo da je Evropska unija bila kum zaustavljanja NATO puta Bosne i Hercegovine. Isto tako ne vjerujem da Dodik misli da je Bakir jedan blento koji to ne razumije”, dodao je.

No treba podsjetiti da je Dodik baš danas poručio da nema ništa od slanja ANP-a i da će BiH svoje NATO integracije koordinisati sa Srbijom.

“Ako od ANP-a nema ništa onda je tačka 3 pokušaj prevare svih nas. Ne mogu da vjerujem da je Dodik pomislio da se može iza tačke 3 kriti zaustavljanje NATO puta, niti da će ambasador EU biti saučenik u prevari koja znači zaustavljanje tog puta. Ovdje se ne radi o brzini, nego hoće li se ići po tom putu. Ako Dodik misli da se treba ići sporije, da se neki civilni aspekti ANP-a trebaju uvažavati mislim da je to nešto o čemu se treba razgovarati”, zaključio je bivši predsjednika SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH.

Izvir: Klix.ba