Stoltenberg: Doprinos i uloga Turske u NATO mnogo su dublji od učešća u programu F-35

Prvi čovjek NATO-a komentirao je odluku američkih vlasti o pokretanju postupka isključivanja Turske i programa F-35

0
63
Press Conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da su doprinos i uloga Republike Turske mnogo dublji i opsežniji od učešća u projektu vojnih aviona F-35, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg u Coloradu učestvuje na godišnjem sigurnosnom forumu na institutu Aspen, a u obraćanju prisutnim je komentirao odluku vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o pokretanju postupka isključivanja Turske i programa F-35.

“Zabrinut sam zbog posljedica odluka Turske jer to znači da Turska neće biti uključena u program F-35. To nije dobro, loše je za sve nas“, kazao je Stoltenberg.

Američke vlasti su sinoć saopćile da su pokrenule postupak isključivanja Turske iz programa zbog ranije odluke Turske o kupovini ruskih odbrambenih sistema S-400.

Vlasti Turske su kritikovale tu američku odluku i upozorile na njene negativne posljedice po bilateralne odnose između Ankare i Washingtona.

“Doprinos koji Turska ima u NATO-u je mnogo dublji i opsežniji od samog učešća u programu F-35. To je važna činjenica“, kazao je Stoltenberg i dodao kako je i pobjeda nad teroristima ISIS-a u Siriji izvojevana zahvaljujući doprinosu Turske.

Ističući kako se raketni sistemi S-400 ne mogu uvrstiti u inventar NATO-a, Stoltenberg je kazao kako Turska ima avione i radarske sisteme koji će i dalje biti unutar sistema NATO-a.

“Nemoguće je integrirati S-400 u NATO sistem. Turska to nije ni tražila od nas“, kazao je Stoltenberg.