Statistika na BH cestama: U posljednjih pet godina poginule 1.534 osobe

0
144

Najveći broj nesreća posljednjih godina zabilježen je na ulicama u naseljima, zatim na magistralnim putevima, a onda slijede lokalni, pa regionalni putevi

Na putevima u BiH u posljednjih pet godina poginula su 1.534 lica, a teže i lakše povrijeđena 10.403.

U ovom periodu dogodilo se 188.727 saobraćajnih udesa, a u 30.078 bilo je poginulih i povrijeđenih.

Pozivajući se na podatke iz BiHAMK-a, da je u saobraćajnim nesrećama prošle godine smrtnost iznosila 72 poginula lica na milion stanovnika, što je daleko iznad prosjeka EU, gdje je ona iznosila 49.

Najveći broj nesreća posljednjih godina zabilježen je na ulicama u naseljima, zatim na magistralnim putevima, a onda slijede lokalni, pa regionalni putevi.

Najviše saobraćajnih nesreća dogodilo se u Sarajevskom kantonu – 53.512, a sa smrtnim ishodom u Tuzlanskom kantonu – 6.565.

Nepropisna i brzina neprilagođina uslovima na putevima među najčešćim su uzročnicima saobraćajnih nesreća.

Slijede udesi nastali zbog uticaja alkohola i drugih opojnih sredstava.

Vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević istakao je da je brzina glavni uzrok velikog broja saobraćajnih nesreća.

“Neprilagođena brzina na ovakvoj infrastrukturi fatalna je za mnoge vozače. Drugo je nepropisno preticanje, a na trećem mjestu je nesposobnost za vožnju. Tu je još i oduzimanje prvenstva prolaza”, naveo je Kovačević.

Prema podacima BiHAMK-a, u Republici Srpskoj 24 mjesta su označena kao crne tačke, a najopasnije su dionice Ljubogošta-Pale, put od Zvornika u pravcu Osmaka, relacija od Banjaluke ka Prnjavoru i svi ulazi i izlazi iz Doboja.

U Federaciji BiH najrizičnije su dionice od Zenice do Maglaja, zatim Doboj-Lukavac, Jablanica-Mostar, Bugojno-Gornji Vakuf i Bosanska Krupa-Bosanska Otoka.