Uživanje bez brige: Gluten-free praznici
Praznična sezona je vrijeme kada se okupljamo sa porodicom i prijateljima, uživamo u ukusnoj hrani i stvaramo nezaboravne uspomene. Međutim, ako se pridržavate dijete bez glutena, mogli biste se suočiti s izazovima. Osim što mnoge namirnice sadrže gluten zbog brašna, postoje i drugi proizvodi koji zvuče kao da su bez glutena, ali nisu. Hajde da zajedno otkrijemo skrivene izvore glutena!
Umaci i začini: Opasna kombinacija
Jedna od najčešćih skrovitih izvora glutena je soja sos. Mnogi ljudi ne znaju da se često pravi od fermentiranog pšeničnog brašna. Takođe, terijaki sos, barbecue umaci i neki marinadi često sadrže gluten. Salate? Mnogo dressinga može biti na “crnoj listi” jer koriste sojin sos ili brašno. Preporučujemo da prilikom kupovine pažljivo provjerite sastojke.
Sir i meso: Na što obratiti pažnju
Kada pripremate charcuterie ploču za praznike, imate li na umu da i sir i meso mogu sadržavati gluten? Neki sirevi, posebno oni koji su natopljeni pivom, mogu sadržavati ječam i pšenicu. Kako bi stvari bile još komplikovanije, meso kobasica često koristi kruh kao punilo! Provjerite etikete i tražite gluten-free opcije.
Obrok vani: Budite oprezni!
Kada jedete izvan kuće, obavezno pitajte osoblje o pripremi hrane. Od skrivenog brašna u kajgani, do orza umjesto riže u rižotu – nježni su to signali koje morate zabilježiti. Ponekad čak i pomfrit može sadržavati gluten zbog pane ili začina koji se koriste. Uvijek je bolje pitati i tako zaštititi svoje zdravlje.
Pića koja iznenađuju
Praznici su vrijeme u kojem mnogi uživaju u pićima. Međutim, pazite na pivo, koje je tradicionalno pravljen s ječmom. Također, neki koktel mješavine mogu sadržavati pšenične derivate. Čak i kafa i čaj mogu imati nereformisani ječam kao sastojak. Opustite se i provjeravajte etikete:
Nema potrebe da se osjećate nesigurno kad imate informaciju uz sebe!
Praznični oprez: Na sigurnom ste
Iako je praćenje dijete bez glutena zaista izazovno, znanje je moć. Prije nego što kupite ili naručite nešto tokom praznične sezone, uvijek pogledajte sastojke. Nikad ne znate gdje se gluten može sakriti. Važno je biti oprezan kako biste uživali bez briga.
Nadam se da ste uživali u ovom vodiču i da ćete praznike proslaviti sretno i zdravo!


