Sjeverna Koreja krađom u sajberprostoru došla do dvije milijarde

0
121
Foto: Jean-Christophe Bott/EPA

NJUJORK – Sjeverna Koreja je zaradila oko dvije milijarde američkih dolara za svoje programe razvoja “oružja za masovno uništenje kradući od finansijskih institucija i razmijenjujući kriptovalute rasprostanjenim i sve naprednijim sajber napadima”, navodi se u povjerljivom izveštaju UN u koji je Rojters imao uvid.

Pjongjang je, takođe, nastavio da unapređuje svoje nuklearne i raketne programe, ne sprovodeći pritom nuklearne testove ili lansiranja ICBM (Intekontinentalni balistički projektili), navodi se u izvještaju koji su Komitetu za sankcije Sjevernoj Koreji Savjeta bezbjednosti UN dostavili “nezavisni eksperti” nakon šestomjesečne misije nadgledanja, navodi Rojters. 

Misija Sjeverne Koreje pri UN nije željela da komentariše izvještaj koji je komitetu za sankcije SB UN dostavljen prošle sedmice, dodaje britanska agencija.

U izveštaju sa dodaje i da je Pjongjang “koristio sajberprostor kako bi prao ukradeni novac”.

Rojters podsjeća da je SB UN 2006. godine uveo sankcije Sjevernoj Koreji kako bi joj otežao da pribavlja sredstva za razvoj nuklearnog i balističkog raketnog naoružanja.