Ukus koji oduzima dah
Postoji li išta boljeg od sočne teleće medaljone za večeru? Ova poslastica savršeno se uklapa u ljetne trenutke, a uz svežu notu grilovanih breskvi, vaša večera će zasjati. U nastavku donosimo recept za teleću medaljonu s grilovanim breskvama i medenom breskvom gastrikom koja će obogatiti svaki obrok.
Priprema teleće medaljone
Za pripremu teleće medaljone prvo zagrijte pećnicu na 175°C. Teleću medaljonu posolite i pobiberite, a zatim je zapečite sa svih strana. Prebacite meso u pećnicu i pecite dok ne dostigne unutarnju temperaturu od 57-60°C, što bi trebalo trajati između tri i šest minuta.
Grilovanje breskvi – pravo ljetno uživanje
Dok se meso peče, pripremite breskve. Zagrijte grill ili tiganj na srednjoj temperaturi i premazujte s malo maslinovog ulja. Grilujte breskve na srednjoj temperaturi, okrenute sječenom stranom prema dolje, tri minuta. Ova metoda će im dati divne opekotine i dodatno pojačati njihov ukus.
Magija medene breskve gastrike
Sada je vreme da pripremimo medenu breskvu gastriku. U tiganju na srednjoj vatri pomiješajte šećer i vodu, a zatim lagano miješajte dok se ne sjedine. Kada šećer postane zlatan, dodajte ocat i vratite tiganj na šporet. Kuvajte mješavinu još deset minuta dok ne postane bogata i gusta, pa dodajte med i breskvin pire. Nakon još petnaest minuta, vaša sos će se savršeno zgusnuti.
Serviranje – jednostavno i elegantno
Dok je teleća medaljona gotova, pažljivo je narežite i servirajte pored grilovanih breskvi. Prelijte s malo gastronomija za završni šik dodir. Ovaj jednostavan, a elegantan jelo će oduševiti sve prisutne!
Savjeti za pohranu
Preostalu teleću medaljonu možete omotati plastičnom folijom ili je staviti u posudu u frižideru, gdje će vam trajati tri do pet dana. Uživajte u preostalim okusima!