SAD o isporuci S-400 Turskoj: Naša pozicija se nije promijenila

Prema turskoj vojnoj bazi Murted u Ankari, danas je počela isporuka prvog dijela materijala odbrambenog protivzračnog raketnog sistema S-400, koji Turska nabavlja iz Rusije, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane Republike Turske

0
90

Mark Esper, vršilac dužnosti sekretara odbrane Sjedinjenih Američkih Država, u petak će telefonom razgovarati s turskim kolegom Hulusijem Akarom, nakon što je Turska primila prvu isporuku ruskog odbrambenog raketnog sistema S-400, javlja Anadolu Agency (AA).

Američki mediji navode da je Esper uoči tog razgovora izjavio da se pozicija SAD-a o vojnim avionima F-35 nije promijenila.

“O tome ću više razgovarati s ministrom Akarom. Nakon tog razgovora moći ću vam dati više detalja”, rekao je Esper novinarima u Pentagonu poslije sastanka s ministrom odbrane Uzbekistana Bakhodirom Kurbanovim.

Prema turskoj vojnoj bazi Murted u Ankari, danas je počela isporuka prvog dijela materijala odbrambenog protivzračnog raketnog sistema S-400, koji Turska nabavlja iz Rusije, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane Republike Turske.

U saopćenju iz turskog ministarstva navedeno je kako je 11. aprila 2017. godine Turska potpisala ugovor o nabavci sistema protivzračne odbrane S-400.

Sporazum koji su Turska i Rusija postigle o kupoprodaji antiraketnih sistema S-400 izazvao je oštre kritike iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je dovelo do tenzija u američko-turskim odnosima. Zvanični Washington tvrdi da će nabavka sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35.

Turska tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike. Zvanična Ankara je pozvala na formiranje zajedničke stručne komisije sa zadatkom da se utvrdi da li pitanje S-400 izaziva tehničke probleme.

(AA)