Rudara iz Zenice i Breze krenuli na protest u Sarajevo: Sa nekoliko zahtjeva

Više od 200 rudara jutros je iz Zenice krenulo prema Sarajevu gdje će s kolegama iz Breze protestovati ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zbog blokade računa, neisplaćivanja plata te najave zatvaranja rudnika Stara jama i Stranjani.

0
92
Foto: E. M./Klix.ba

Rudari Rudnika mrkog uglja okupili su se jutros ispred rudnika Stara jama odakle su se u tri autobusa uputili prema zgradi Vlade FBiH gdje će u 10 sati početi protest opomene nadležnima prije generalnog štrajka koji je najavljen za 13. septembar.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Nijaz Vardo je kazao kako u Sarajevo idu jer im je obećan razgovor s nadležnima koji mogu riješiti njihove probleme.

“Mogli smo povesti 1.000 ljudi samo iz Zenice, ali je dogovoreno da nas ide ovoliko kako bi nas gore uz kolege iz Breze bilo 500. Ništa posebno ne očekujemo, obećali su da će nas primiti u Vladi FBiH. Mi se nadamo dobrom ishodu, ali prema njima, do toga neće doći”, izjavio je Vardo.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Kazao je da gašenje jama Stranjani i Stara jama nije problem Sindikata, već nadležnih, ali je dodao i da će rudari sigurno biti jedinstveni i boriti se za svoja prava do kraja.

“Prve smjene koje su jutros sišle u Staru jamu i Stranjane odbijaju izaći iz jama, a mi samo molimo kolege iz Raspotočja da to ne rade jer će biti ugroženi i njihovi životi i širokočelna oprema koja se nalazi u rudniku”, dodao je Vardo.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Informaciju da su se rudari zatvorili u jamama potvrdio je i Amir Fetić, predstavnik rudara iz Stranjana, koji je na kraju dodao da će biti uporni u svojim zahtjevima.

Proizvodnja u rudniku Zenica stoji već peti dan jer rudari zbog neisplaćenog toplog obroka odbijaju sići u jamu. Zbog neizmirenih poreza i doprinosa račun preduzeća je blokiran, kao i račun rudnika Breza.

Protest rudara počinje u 10 sati ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Piše klix.ba