Četvrtak, 9 Maja, 2024
HomeGastro KutakRecept za ukusnu piletinu i šampinjone u lisnatom tijestu

Recept za ukusnu piletinu i šampinjone u lisnatom tijestu

Svi znamo koliko je lisnato tijesto ukusno i kako mu nijedan drugi sastojak ne može parirati kada je riječ o hrskavosti i mekoći. U kombinaciji sa sočnom piletinom i aromatičnim šampinjonima, lisnato tijesto postaje prava poslastica za nepca.

Da biste napravili ovo ukusno jelo, potrebni su vam sastojci za tijesto: kašičica soli, 500 g brašna, kašičica kvasca, 300 ml mlake vode i mlijeka, 2 kašike maslinovog ulja, kašičica meda. Za punjenje, trebat će vam pavlaka za kuhanje, 500 g šampinjona, 2 komada pilećih fileta, 250 g sira po izboru, pola kisele pavlake, 300 g edamera i malo origana. Za premazivanje koristite 1 jaje i malo mlijeka.

Priprema jela je jednostavna. Prvo, u vodu i mlijeko dodajte kašičicu meda i dobro promiješajte. U to dodajte kvasac, promiješajte i ostavite malo da odmori. Zatim posolite brašno i dodajte mu nadošli kvasac s dodatkom od dvije kašike maslinovog ulja. Sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji na toplom mjestu. Od dobivenog tijesta napravite četiri kugle, koje se razviju kao tijesto za male pizze.

Dok tijesto odmara, pripremite punjenje. Sitno isjeckajte pileće filete i pržite ih na ulju. Nakon nekoliko minuta, dodajte pavlaku i dobro promiješajte. Šampinjone pomiješajte sa sirom i sve to sjedinite kako biste napravili fil.

Na razvijeno tijesto stavite smjesu od piletine i prekrijte drugim krugom tijesta. Ivicu tijesta premažite jajima i pažljivo pritisnite kako biste spojili dva dijela. Na kraju, smjesom od mlijeka i jaja premažite cijelu površinu tijesta.

Rernu zagrijte na 200 stepeni i pecite dok lisnato tijesto ne porumeni i postane hrskavo. Izvadite iz rerne i stavite da se malo ohladi prije posluživanja.

Ovo jelo je idealno za ručak ili večeru, a može se poslužiti uz svježu salatu ili umak po izboru. Uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom receptu koji će sigurno oduševiti vaše goste.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -