Razorni uragan Dorian zahvatio Bahame

Američki nacionalni centar za uragane saopštio je da je uragan pete kategorije s vjetrom do 285 kilometra na sat u nedjelju zahvatio ostrvo Great Abacos

0
144

Uragan Dorian pogodio je sjeverozapad Bahama i najsnažnija je oluja koja je zahvatila tu otočnu državu u Atlanskom okeanu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američki nacionalni centar za uragane saopštio je da je uragan pete kategorije s vjetrom do 285 kilometra na sat u nedjelju zahvatio ostrvo Abacos.

Riječ je o najsnažnijoj oluji koja je zahvatila Bahame od 1935. godine, navode iz Centra.

Nacionalni centar za uragane takođe je izdao upozorenje za dijelove istočne obale Floride ali i Georgije i Južne Karoline.

“S promjenom prognoze, sredinom sljedeće sedmice povećava se rizik od jakih vjetrova i opasnih olujnih udara uz obalu Georgije i Južne Karoline”, dodaje se u saopštenju.

Očekuje se da će udari trajati nekoliko sati jer bi se kretanje uragana moglo usporiti na samo nešto manje od dva kilometra na sat čime će se “produžiti njegovo katastrofalno djelovanje”, navode iz Centra.

Na društvenim mrežama jutros su objavljeni snimci pogođenog područja s strva Abaco na kojima su prikazane ceste pod vodom, srušene kuće, počupana stabla, drveće bez lišća.

Iako se tokom dana očekuju manje promjene u brzini vjetrova, meteorolozi najavljuju da će Dorian i dalje ostati vrlo razarajući.