Raženi hljeb sa orasima je savršena kombinacija bogatog ukusa i hranjivih sastojaka. Ovaj hljeb je odličan izbor za svakodnevne obroke, pružajući dugotrajan osjećaj sitosti i mnoštvo nutritivnih prednosti. Evo jednostavnog recepta koji možete slijediti kod kuće.
Sastojci:
- 250 g pšeničnog brašna
- 300 g raženog brašna
- So (po ukusu)
- Kesica suhog kvasca
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 mala kašikica šećera
- Jedna šaka oraha (sjeckanih)
- Mlaka voda (količina potrebna da se dobije mekano tijesto)
Priprema:
- U velikoj posudi pomiješajte pšenično i raženo brašno sa solju.
- Dodajte kesicu suhog kvasca i malu kašikicu šećera, te sve dobro izmiješajte.
- Postepeno dodajte mlaku vodu i miješajte dok ne dobijete glatko i mekano tijesto.
- Umiješajte maslinovo ulje i sjeckane orahe u tijesto, osiguravajući da su ravnomjerno raspoređeni.
- Pokrijte posudu čistom kuhinjskom krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu da nadođe, otprilike 1-2 sata, ili dok se ne udvostruči.
- Nakon što je tijesto nadošlo, prebacite ga na lagano pobrašnjenu površinu i kratko premijesite.
- Oblikujte tijesto u željeni oblik hljeba i stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje.
- Ostavite oblikovani hljeb da odmara još 15-20 minuta dok zagrijavate pećnicu na 200°C.
- Pecite hljeb u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta, ili dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu koricu.