Petak, 24 Maja, 2024
HomeVijestiSvijetRatni zločinci Stanišić i Župljanin prebačeni u zatvor u Poljsku: Tri mjeseca...

Ratni zločinci Stanišić i Župljanin prebačeni u zatvor u Poljsku: Tri mjeseca u izolaciji, bez posjeta

Na izdržavanje zatvorske kazne od po 22 godine

Ratni zločinci Mićo Stanišić i Stojan Župljanin prebačeni su iz pritvorske jedinice u Ševeningenu u zatvor u Poljsku na izdržavanje zatvorske kazne od po 22 godine koju im je izrekao Haški tribunal.

Iz porodice Župljanina, potvrdili su za medije, da su oni smješteni u zatvoru u blizini Krakova, te da će oni u naredna tri mjeseca biti u svojevrsnoj izolaciji radi privikavanja na zatvorske uvjete i u tom periodu niko neće moći da ih posjeti.

Prema zatvroskim pravilima, nakon tromjesečne izolacije, bit će omogućena posjeta od tri sata mjesečno 

Stanišić i Župljanin su 2013. godine osuđeni na po 22 godine zatvora zbog ratnih zločina, a 2016. godine je Žalbeno vijeće potvrdilo prvostepenu presudu Haškog tribunala. 

Naime, Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je žalbe odbrana i Tužilaštva te potvrdilo presudu kojom su Mićo Stanišić i Stojan Župljanin osuđeni na po 22 godine zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Žalbenog vijeća Karmel Ađijus (Carmel Agius) tada je kazao je kako odbrane i tužioci nisu pokazali da je prvostepeno vijeće načinilo bilo kakvu značajnu grešku.

Prvostepenom presudom, izrečenom krajem marta 2013., Tribunal je Stanišića i Župljanina oproglasio krivima za progon, ubistva i mučenje, a Župljanin je osuđen i za istrebljenje. 

Stanišić je tokom agresije na BiH bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalnog centra policije u Banjoj Luci.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -