Ramiz Salkić osudio nove prijetnje Emiru Nuhiću

Imam iz Novog Grada sinoć je ponovo dobio poruke u kojima su mu upućene prijetnje smrću, uvrede i psovke

0
56
Foto: AA

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Sprske, danas je osudio ponovne prijetnje upućene Emiru ef. Nuhiću, imamu iz Novog Grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz kabineta potpredsjednika RS-a navode da je Nuhić 17. i 18. marta ove godine dobio prijeteće poruke putem Facebooka. Prijeteće poruke ponovo je dobio sinoć od iste osobe.

“Ponavljanje prijetnji i uvreda efendiji Nuhiću od strane iste osobe pokazuje da MUP RS-a i nadležno tužilaštvo nisu ozbiljno shvatili ranije upućene prijetnje i nisu poduzeli adekvatne mjere. Očigledno je da se i dalje napadi i prijetnje Bošnjacima u ovom entitetu smatraju kao aktivnosti poremećenih osoba, te se ne procesuiraju sa potpunom ozbiljnošću i punim profesionalizmom. Za nas svaka prijetnja predstavlja direktnu opasnost, imajući u vidu da su u ovom entitetu počinjeni teški zločini i genocid nad našim narodom. Vjerujemo, a to pokazuje ova i ranije prijetnje, kao i činjenica da zločinci nisu kažnjeni, te da se osuđeni zločinci veličaju od strane vlasti, da su recidivi zločina i zločinaca prisutni i vrlo mogući u današnjem društvu u ovom entitetu”, rekao je Ramiz Salkić.

On je MUP RS i tužilaštva pozvao na profesionalizam, ali i odnos bez predrasuda i nacionalnog predznaka prema građanima u ovakvim slučajevima.

“Činjenica da se u javnosti ne objavljuju informacije o procesuiranju počinilaca napada na Bošnjake i izrečenim kaznama i presudama, doprinosi porastu nepovjerenja u MUP RS, tužilaštva i sudove u ovom entitetu”, smatra Salkić.

Prema njegovim riječima napad na imame, koji vrijedno rade u mjestima povratka, je napad na Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, bošnjački narod, ali i na temeljne vrijednosti civiliziranog svijeta.

“Pozivam i akademsku zajednicu, Srpsku pravoslavnu crkvu, predstavnike vlasti i opozicije, nevladine organizacije i intelektualce u entitetu RS, da jasno osude sve učestalije napade na Bošnjake i imovinu i članove Islamske zajednice od Trebinja, preko Zvornika, do Bosanskog Novog. Osuda, sankcionisanje i distanciranje od počinilaca je civilizicijski iskorak, te opredjeljenje da se gradi društvo u kojem će svi građani uživati jednaka prava, a da će počinioci dobiti zasluženu kaznu”, kazao je Salkić.