Putin predložio ukidanje sankcija na samitu G20

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je na video samitu G20 da je zemljama učesnicama potreban zajednički plan za podršku njihovim ekonomijama usljed izbijanja koronavirusa i predložio moratorij na sankcije povezane s osnovnim dobrima.

0
32

Putin je također predložio stvaranje posebnog fonda pod kontrolom Međunarodnog monetarnog fonda za borbu protiv širenja virusa, prenio je Reuters.

Lideri 20 najvećih svjetskih ekonomija, kritikovani zbog spore reakcije na globalnu krizu, održali su danas videokonferenciju o pandemiji koronavirusa.

Ministri finansija grupe G20 i bankari dogovorili su u ponedjeljak na videokonferenciji donošenje “akcijskog plana” za pandemiju. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će kriza koronavirusa izazvati globalnu recesiju.

Vanredni samit lidera dodatno je zakompliciran zbog spora oko cijena nafte između Saudijske Arabije i Rusije te rastućih tenzija između SAD-a i Kine oko izvora virusa kojim je zaraženo više od 500 hiljada ljudi, dok je umrlo njih preko 20 hiljada.