POLICIJSKI PSI

Psi policajci “utjeruju” strah kriminalcima: Ne plaše se metaka, a drogu od njih ne možete sakriti

Službeni psi postali su nezamjenjivi u svakodnevnom radu policijskih agencija. U BiH ima više od stotinu pasa policajaca koji rade na izuzetno zahtjevnim i opasnim zadacima, a samo u MUP-u KS ih je blizu 30.

Prema riječima Elvira Velića, instruktora pasa i vodiča te službenika MUP-a KS, riječ je o belgijskim i njemačkim ovčarima te rotvajlerima. Belgijski ovčari su usko specijalizovani psi koji rade visokorizična hapšenja, pronalazak droge i eksploziva te pripadaju jedinici za specijalističku podršku, a njemački ovčari i rotvajleri rade na osiguranju objekata i javnih skupova i pripadaju jedinici za podršku.

“Kupujemo pse stare godinu-dvije i 95 posto su mužjaci. Oni moraju zadovoljiti naše potrebe i provjere. Da bi jedan pas postao policijski prolazi rigorozno testiranje. Ne smije se plašiti ljudi, raznih objekata, saobraćaja, jakih zvukova poput pucanja petardi i sl. Jer ako se pas boji zvuka petardi, onda ga ne možemo koristiti na stadionu ili osiguranju javnih skupova. Ako radimo visokorizična hapšenja, uđemo unutra i dođe do pucnjave, a on se uplaši, onda su i naši životi ugroženi i mi moramo čuvati i njega i nas”, kazao nam je Velić.

Kada uzimaju psa, s vlasnikom potpisuju ugovor od 30 dana u okviru kojeg se pas testira u realnim uslovima i prolazi ljekarski pregled. Pas kojeg uzimaju mora biti mikročipovan i imati svoj ispravan rodovnik. Nakon šest mjeseci počinju ozbiljniji treninzi, a pas je na terenu nakon godinu obuke.

“Oni rade do 10-11 godina starosti i onda ga vodič koji je radio s njim vodi svojoj kući. Ukoliko to nije moguće, poklanjamo ga nekoj organizaciji, a ako nije podoban za porodicu, onda ostaje ovdje do kraja života i ima isti tretman kao i svi psi koji rade. Pse ne uspavljujemo osim ako veterinar ne donese takvu odluku zbog nekih teških bolesti”, kazao je.

Foto: D. S./Klix.ba

Foto: D. S./Klix.ba

Koliki je značaj pasa u službi govori podatak da jedan pas na osiguranju javnih skupova može zamijeniti 10 policajaca. Velić smatra kako nijedna služba na svijetu ne može raditi bez psa jer je on od neprocjenjive važnosti.

“Kada je riječ o visokorizičnim hapšenjima, nijedan čovjek ne može biti toliko spretan i utjecati na psihu onog čovjeka koji se nalazi prekoputa njega kao pas. Postoji iskonski strah od pasa i povrede koje oni nanesu mogu biti veoma teške. Njegova svrha nije samo represivna mjera, već i da uradi ozbiljan posao. U potrazi za drogom i eksplozivom oni su nezamjenjivi. Ne postoji nijedan uređaj na svijetu koji može tako da radi. U Japanu i SAD-u su pokušali napraviti robote te istrenirati svinje, ali nisu uspjeli zamijeniti psa”, naglasio je.

Foto: D. S./Klix.ba

Foto: D. S./Klix.ba

A svaki vodič MUP-a KS ima jednog ili dva svoja psa o kojima brine i koje obučava. Izuzetno su vezani za njih i ovaj posao, naglašava Velić, to ne može raditi neko ko ne voli pse. I danas u pričama spominju pse koji su radili kod njih prije 20 godina. Kada uginu, bude im vrlo teško.

“Psi nam znače život”, kratko je rekao prisjećajući se svih pasa koje je obučavao tokom 27 godina rada na ovoj poziciji.

Foto: D. S./Klix.ba

Foto: D. S./Klix.ba

Koliko su stručni govori i podatak da je jedan od njihovih pasa u jednom od putničkih vozila pronašao osam sjemenki marihuane. Da bi došli do njih rastavili su cijelo vozilo, ali on ih je nanjušio.

“Pas je i velika ušteda vremena, jer on pregled uradi za nekoliko minuta sa sigurnošću od 90 posto i više, a nama su potrebni sati”, rekao je.

Foto: D. S./Klix.ba

Foto: D. S./Klix.ba

U “psećoj patroli” imaju i pasa s vrlo kvalitetnim pedigreom. Jedan od njih je Ede Airport Hannover koji je uvezen iz Njemačke. Njegov djed je Klemm vom Roten Falken – najuspješniji belgijski ovčar svih vremena s dvostrukom titulom svjetskog prvaka. Zanimljivo je da Ede kako stari sve više liči na svog djeda. Dlaka mu je osijedila na istim mjestima kao kod djeda, a i isto uho mu se spustilo.

“Prvi radni pas je potekao iz Njemačke 1902. godine. Policajac je imao njemačku dogu i morao je otići u jedan opasniji dio grada te ju je odlučio povesti sa sobom. Vidjelo se da se ljudi boje i tako je počela priča o upotrebi službenih pasa”, kazao je.

Foto: D. S./Klix.ba

Foto: D. S./Klix.ba

Pred sarajevskim psima policajcima rijetko koji počinitelj krivičnih djela ne poklekne. U većini slučajeva priznaju gdje kriju određene predmete ili materije, bacaju oružje i predaju se. Vrlo su spretni i do sada nisu izgubili nijednog na terenu, a nadaju se da neće ni ubuduće.

Foto: D. S./Klix.ba

Foto: D. S./Klix.ba

Zanimljivo je da naredbe primaju na jezicima zemalja iz kojih dolaze pa tokom vježbi možete čuti i njemački i turski jezik.

Ranije smo pisali o službenim psima Federalne uprave policije kojih ima šest i dio su Specijalne policijske jedinice. Svi su pasmine belgijski ovčar – malinoa. Njihova osnovna obuka traje tri mjeseca, a postaju dio jedinice nakon što napune 12 mjeseci. Za FUP rade šestogodošnji Max, Zombi (ženka) i Lord te petogodišnjaci Kan, Ron i Ringo.