Prvi potvrđeni slučajevi testiranih na koronavirus u TK: Pozitivna osoba iz Lukavca i Tuzle

Prvi potvrđeni slučajevi testiranih na koronavirus u Tuzlanskom kantonu. Pozitivne su dvije osobe, i to jedna iz Lukavca i jedna iz Tuzle.

0
46
Foto: Ilustracija

Zaražene osobe će biti smještene u izolatorij koji se nalazi u krugu Klinike za plućne bolesti u naselju Slavinovići.

“Radi se o osobama iz Lukavca i Tuzle. Jedna osoba je u samoizolaciji, a za drugu se trenutno još uvijek radi epidemiološka obrada. Jedna od ove dvije osobe je putovala van države BiH i bila je u samoizolaciji. Za drugu osobu nemamo nikakvih potvrđenih informacija.  Sada se ide u obradu njihovih prvih i drugih kontakata, njihova dalja epidemiološka obrada i po potrebi testiranje. Idu u izolatorij kako je to predviđeno procedurom”, istakla je ministrica zdravstva i predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić.

Žena zaražena koronavirusom u Tuzli je medicinska sestra

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK Maida Mulić potvrdila je za Faktor  da je pacijentica iz Tuzle kojoj je potvrđen koronavirus medicinska sestra iz Medical Institute Bayer u Tuzli (Centar za srce BH Tuzla).

˝Mi još uvijek nismo ušli u Centar za srce tako da ne možemo govoriti o tome. Poduzimamo mjere i procjenu pacijenata i tek tada ćemo odlučiti gdje će biti smješteni. Nisu tačne informacije da je tamo već određen broj osoba u izoalciji,˝ rekla je Mulić.

Kako je kazao premijer TK-a Denijal Tulumović za FTV, slučaj iz Lukavca je bio pod nadzorom, dok je u Tuzli riječ o medicinskoj sestri iz ‘Centra za srce’.

˝Dogodilo se ono za šta smo znali da se mora desiti. Nastavljamo borbu. Treba pojačati odlučnost i tempo borbe protiv pandemije. Ne treba da budemo obeshrabreni, nego da budemo hrabriji, odlučniji i disciplinovaniji. Stroga izolacija i mjere, neprekidna borba˝, izjavio je za RTV7 komandant Gradskog štaba Civilne zaštite Tuzla, gradonačelnik  Jasmin Imamović.

U kućnoj izolaciji je 4.836 osoba sa područja kantona, ali su ovi podaci podložni promjenama, buduci da pojedinim istice period izolacije, a za pojedine koji ulaze u TK se izdaju nova. Do sada je u Zavodu za mikrobiologiju ovog kliničkog centra urađeno 168 testova na koronavirus.