Programeri u nikad boljem položaju, mjesečno zarade i do 4600 KM

Potražnja za našim radnicima u inostranstvu je značajno doprinijela promjenama na tržištu rada, jer su radnici u proizvodnji i u građevinarstvu među najtraženijima kada je riječ o potražnji iz inostranstva.

0
64

Dobar programer trenutno je najplaćenije zanimanje u BiH, jer ljudi na tim pozicijama u prosjeku mjesečno zarađuju i po 4.600 maraka. Najlošije su plaćeni poslovi u tekstilnoj industriji, gdje su radnicima prosječne plate tek 460 maraka.  Pokazali su ovo najnoviji podaci portala Posao.ba.

-Prema istraživanju našeg portala, koje je obuhvatilo visine prosječnih plata sa nekoliko stotina radnih mjesta iz cijele BiH, na drugom mjestu po plaćenosti trenutno su direktorske pozicije, i to u oblasti lizinga, dok su na trećem mjestu po visini zarada naučnoistraživački radnici. Lizing direktoru prosječna plata u BiH je u prosjeku 4.150 maraka, a naučnoistraživačkom radniku 4.104 KM – objasnili su za Faktor s najvećeg bh. portala za zapošljavanje.

Upitani za najtraženija zanimanja, kažu da su “komercijala-prodaja”, “ugostiteljstvo” i “građevinarstvo” kategorije u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija.  

– Najveći interes za rad zabilježen je u kategorijama “administrativne i slične usluge”, “arhitektonske usluge”, “pravo”, “bankarstvo”, “ekonomija i finansije” a najmanji interes za rad u kategorijama “ugostiteljstvo”, “proizvodnja”, “građevinarstvo”, “zaštitarske usluge”, “ljepota i zdravlje” – kažu sa portala Posao.ba.

Kako objašnjavaju, primjetno je da se sada manje traže administrativni radnici, koji su svakako potrebni u svakom sektoru, ali za kojima ne postoji rast potražnje.

– Potražnja za našim radnicima u inostranstvu je značajno doprinijela pomenutim promjenama na tržištu rada, jer su radnici u proizvodnji i u građevinarstvu među najtraženijima kada je riječ o potražnji iz inostranstva. Takođe, proizvodnja i građevinarstvo, koji spadaju u sekundarne privredne djelatnosti, u posljednjih 10 godina su doživjeli rast, pa se samim tim pojavila i veća potražnja za radnicima, dok su tercijalne djelatnosti kao što su trgovina i ugostiteljstvo i dalje značajno zastupljeni. Trgovina, zapravo, još dominira kada je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta. Svakako treba pomenuti i neka zanimanja koja su takođe na listi najtraženijih u posljednjih deset godina, kao što su zanimanja u IT i sektoru izvozno orjentisanih poslovnih usluga (BPO). Oni takođe pokazuju rast potražnje za radnicima, ali ipak manji nego u drugim sektorima – objašnjavaju s ovog specijaliziranog portala.


 Građevinci traženi u inostranstvu 

Kada su u pitanju podaci državnih institucija, Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila je pregled ponude i potražnje zanimanja u prošloj godini, zaključno sa stanjem na dan 31. decembra. Podaci su razvrstani na stanje u entitetima, odnosno kantonima.

Tako je npr. u Kantonu Sarajevo zadnjeg dana prošle godine bilo 1.211 ekonomista, a tokom godine zaposleno ih je 731. Na biro je bilo i dosta pravnika – 975, dok je ih je lani posao našlo 579. Nezapoosleno je bilo i po nekoliko stotina novinara (311), profesora fizičkog (243), socijalnih radnika (404), politologa (344)…

I kada su u pitanju zanimanja sa srednjom školom, u Sarajevu opet prednjače ekonomisti. Kraj prošle godine na zavodu za zapošljavanje dočekalo je 2.145 ekonomskih tehničara, kao i 3.322 maturanata gumnazija, 1.570 mašinskih tehničara, 710 medicinska sestara…

Među KV radnicima, posao je čekalo najviše onih sa diplomom frizera (926), automehaničara (804), bravara (586), kuhara (499), krojača (480), metalostrugara (429)…

Na birou u Sarajevu zadnjeg dana prošle godine nije bio ni jedan defektolog, odgajatelj, profesor latinskog, profesor perzijskog, viši zubni tehničar, elektromašinski tehničar…