POZNAT SADRŽAJ

Program reformi koji BiH šalje u NATO

Sadržaj Programa reformi koje je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine napokon je poznat bosanskohercegovačkoj javnosti. Portal Klix.ba objavljuje kompletan dokument koji će trasirati put naše zemlje u NATO, a ovaj dokument je dostavljen NSRS-u i bit će razmatran u ponedjeljak.

Treba istaći da je originalni Program reformi pisan na engleskom jeziku, a da je ovo materijal koji je preveden za potrebe posebne sjednice NSRS-a u ponedjeljak.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović usvojili su, uz posredovanje međunarodne zajednice, krajem prošlog mjeseca Program reformi koji će odrediti NATO put naše zemlje.

Na istoj sjednici Zoran Tegeltija iz SNSD-a imenovan je za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, čime je otkočen proces imenovanja novog saziva državne vlade. Sve do danas sadržaj Programa reformi bio je poznat uskom krugu ljudi što je otvorilo prostor opoziciji za kritike.

Tako je opozicija iz bh. entiteta RS kritikovala Milorada Dodika da je pristao na to da se BiH kreće putem članstva u NATO dok je opozicija iz bh. entiteta FBiH kritikovala lidera SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika DF-a Željka Komšića kako su odustali od NATO-a i prilagodili vanjsku politiku BiH politici susjedne Srbije.

Dodatnu zbunjenost unosili su različiti istupi Milorada Dodika i Željka Komšića. Naime, Dodik je kategorično tvrdio da BiH nastavlja saradnju u identičnom intenzitetu kao Srbija dok je Komšić poručivao kako se izbori za usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

Program reformi bit će poslan u sjedište NATO-a u Briselu dan nakon imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH, a što bi se trebalo desiti u ponedjeljak ili najkasnije 30. decembra 2019. godine.

Sadržaj Programa reformi koji objavljuje portal Klix.ba zasigurno će u narednim danima biti predmet brojnih analiza, kako političkih analitičara, eksperata za sigurnosti tako i političkih predstavnika u BiH.

Konačnu riječ o ovom dokumentu dat će NATO koji je ranije saopćio da će Program reformi, iako ga nisu imali priliku analizirati, zasigurno pokrenuti prijeko potrebne reforme.

“Saradnja s NATO-om ne utječe na potencijalno buduće članstvo NATO-a za Bosnu i Hercegovinu. NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost zemlje”, kazala je krajem novembra ove godine glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu u razgovoru za Klix.ba.

O Programu reformi u ponedjeljak će se izjasniti Narodna skupština Republike Srpske i to na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.