Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaPročitajte principe o uspostavi vlasti: Nastavlja se NATO put, Vijeće ministara BiH...

Pročitajte principe o uspostavi vlasti: Nastavlja se NATO put, Vijeće ministara BiH u roku od 30 dana

Na današnjem sastanku u Sarajevu, čiji je domaćin bio šef Misije Evropske unije u BiH i posebni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović postigli su dogovor u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH te potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou.

Ukupno je 12 principa, koji, između ostalog, podrazumijevaju okvir za daljnju saradnju u vezi s nastavkom NATO puta BiH te deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH i formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih 30 dana.

Principi na temelju kojih će funkcionirati državna vlast u predstojećem mandatu su sljedeći:

1. Poštivati i provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegovih 11 aneksa, uključujući i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. 

2. Poštivati suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao element njenog međunarodnog subjektiviteta, što je najbolji garant održivosti mira i stabilnosti uz poštivanje dejtonske ustavne strukture.

3. Nastaviti integracijske procese u skladu s Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unapređivanje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi s članstvom BiH. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Komisija za NATO integracije BiH sarađivat će sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.

4. Implementirati sve presude domaćih i evropskih sudova koje se odnose na Izborni zakon BiH, kako bi bila osigurana ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriji cijele BiH, a u skladu s Ustavom BiH.

5. U institucijama na svim nivoima osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u skladu s ustavima, a izbor i imenovanje vršiti prema kriteriju dokazane kompetentnosti kandidata. Usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na osnovu etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguravanje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

6. Kroz mehanizam koordinacije procesa evropskih integracija u BiH intenzivno raditi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU u cilju ispunjavanja potrebnih uvjeta za pristupanje BiH EU, kroz izradu akcionog plana za ispunjavanje prioriteta iz preporuka Mišljenja Evropske komisije. U procesu napretka BiH ka članstvu u EU postepeno stvoriti uvjete da institucije BiH preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a u BiH.

7. Dogovoriti i provesti novi set socioekonomskih reformi kao nastavak prethodne Reformske agende, koji će biti u skladu s Programom ekonomskih reformi BiH. Ubrzati izgradnju transportne, energetske i digitalne infrastrukture od strateškog interesa za BiH i region.

8. Intenzivno provoditi mjere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih osoba.

9. Unaprijediti institucionalni i zakonodavni okvir te provedbene kapacitete kako bi se ojačala prevencija i borba protiv korupcije, organiziranog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam.

10. Nastaviti izgradnju dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom i Republikom Crnom Gorom, uz rješavanje otvorenih pitanja na principima reciprociteta, međusobnog uvažavanja i poštivanja međunarodnog prava.

11. Pozivamo Parlamentarnu skupštinu BiH na formiranje Komisije za imenovanje Vijeća ministara BiH te ostalih radnih tijela u skladu s Ustavom i poslovnikom.

12. U slučaju neimenovanja Vijeća ministara BiH u roku od 30 dana od potpisivanja, ovaj sporazum ne vrijedi.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -