Predsjedništvo BiH usvojilo budžet državnih institucija, Dodik bio protiv

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na vanrednoj telefonskoj sjednici Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu.

0
62

Još od januara 2019. godine budžet institucija Bosne i Hercegovine “kiseli” se u Predsjedništvu BiH. Budžet je usvojen glasovima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšić i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, a za njega nije glasao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

Vijeće ministara BiH usvojilo je jednoglasno 30. januara 2019. godine Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu i proslijedilo ga Predsjedništvu BiH koje je formalni predlagač budžeta. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda do sada su u nekoliko navrata pozivali članove Predsjedništva BiH da napokon usvoje budžet i omoguće normalno finansiranje državnih institucija. 

Zbog neusvajanja budžeta Vijeće ministara BiH bilo je prinuđeno usvajati odluke o privremenom finansiranju, a koje onemogućavaju bilo kakvu razvojnu komponentu. Nakon usvajanja u Predsjedništvu BiH o budžetu treba da se izjasne Zastupnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Budžet je u gabaritima koje je utvdilo Fiskalno vijeće, što znači 966 miliona KM. Kako je ranije rečeno, to je 16 miliona više nego što je bio budžet za 2018. godinu, a servisiranje vanjskog duga iznosi 825,76 miliona KM i manje je za 178,30 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje s Jedinstvenog računa u identičnom iznosu (750 miliona KM) kao i prethodnih godina. Povećanjem budžeta za 16 miliona KM osigurana su sredstva za povećanje plaća policajcima u skladu s ranijim odlukama Parlamentarne skupštine BiH.

Državnim službenicima i zaposlenicima u institucijama BiH topli obrok bit će vraćen na nivo iz 2012. godine, kada je sa osam KM smanjen na šest KM, čime su ispoštovani sindikalni zahtjevi. Izuzetak su izabrane i imenovane osobe na nivou BiH, čiji topli obrok ostaje šest KM.

Ukupni rashodi institucija Bosne i Hercegovine i servisiranje vanjskog duga BiH u Nacrtu budžeta iznose 1,79 milijardi KM i u odnosu na 2018. godinu manji su za osam posto, odnosno 162,30 miliona KM.