Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiPolitikaPredrag Kojović za Klix.ba: Čović, Dodik i Izetbegović će od BiH napraviti...

Predrag Kojović za Klix.ba: Čović, Dodik i Izetbegović će od BiH napraviti najveće etno selo na svijetu

Povodom godišnjice neformiranja vlasti u BiH, općeg zastoja kada je riječ o radu državnog zakonodavnog organa i konstantnih političkih uslovljavanja razgovarali smo s predsjednikom Naše stranke Predragom Kojovićem. Tim povodom dotakli smo se i stanja u Našoj stranci.

Nominalni pobjednici izbora 2018. SDA, SNSD i HDZ ni godinu nakon izbora nisu uspjeli formirati vlast. U međuvremenu imamo konstantne političke blokade i afere. Kojović za Klix.ba kaže da je to klasični “modus operandi” nacionalnih stranaka.

“Radi se o partijama čiji politički opstanak i utjecaj počiva na kreiranju sukoba i manipulisanju ratnim traumama građana i građanki BiH. Mir, zajednički rad u interesu svih građana BiH, ozbiljniji napredak BiH prema EU i NATO-u podriva samu svrhu njihovog postojanja. Naravno da je ovo maksimalno pojednostavljenje suštine i modus operandi nacionalnih stranaka i u tom smislu nije egzaktna replika stvarnosti, ali u suštini to je to”, kaže nam Kojović.

Našeg sagovornika smo pitali da li se u vrtlogu neriješene političke blokade razmišlja o nekim drugim političkim kombinacijama.

“Što se tiče drugih političkih kombinacija, one postoje, i o njima se nedavno počelo razgovarati među onima koji to žele i mogu, ali ti razgovori niti idu potrebnom dinamikom niti potencijalni pregovarači u javnim istupima iskazuju različitost politika koja je neophodan uslov. Naravno, uvijek postoji mogućnost da se formira ono što bi se u našem slučaju zvalo Vijeće ministara nacionalnog spasa, ali takvo nešto mogu formirati samo oni politički subjekti koji su spremni državni i interes svih građana i naroda BiH staviti iznad ličnog ili partijskog. Takav natpolitički, nadetnički, vitalni interes bosanskohercegovačke nacije, dakle Bošnjaka, Srba, Hrvata i građana koje naš Ustav degutantno naziva Ostali nisam primijetio na posljednjoj sjednici proširenog Kolegija Predstavničkog doma državnog parlamenta. Iracionalno je i moralno neodbranjivo da nakon što smo informisani o 4 milijarde KM koje čekaju radnu sjednicu kako bi bile implementirane, ali i infomacije o drugim štetama koje zbog nerada ovog zakonodavnog organa nastaju za BiH i sve nas, mi dva i po sata provedemo u akademskoj polemici o tome da li je sjednica proširenog Kolegija sazvana po članku 23 ili 24 Poslovnika i da li je legalna. Da li je legalno da predstavnici partija u državnom parlamentu koji nije konstituisan, koji nije izabrao izvršnu vlast, usvojio budžet godinu nakon izbora sjednu i razgovaraju o tome?”, naglašava Kojović.

U posljednjoj godini gotovo ciklično su na dnevnopolitički red dolazile mini afere i teme koje su crpile i odvlačile pažnju javnosti sa suštinskih pitanja i problema.

“Pa mi se mjesec u javnosti prepiremo o pitanjima semantike, recimo značenje riječi ‘republika’. Istovremeno, izvještaj Evropske komisije koja prati demografske trendove kaže, posljednjih deset godina ste izgubili 5 posto stanovništva, ako se ne dozovete pameti i ne promijenite politiku i retoriku koju reciklirate posljednjih 20 godina, izgubit ćete supstancu države – stanovništvo. A moram da naglasim da je sve to posebno zabrinjavajuće kada uzmete u obzir da smo mi iz socijalizma naslijedili socijalne, zdravstvene i penzijske sisteme koji nisu bazirani na aktuelnim fondovima, nego na principu međugeneracijske soldiarnosti. Politika Dodika, Čovića i Izetbegovića će na kraju od Bosne i Hercegovine napraviti teritoriju bez ljudi, najveće etno selo na svijetu”, naglasio je Kojović.

Građani ispaštaju već godinu s obzirom na to da državni zakonodavni organ ne radi, odnosno ne usvaja zakone. Postavlja se pitanje hoće li iko odgovarati.

“Neće. Niti je to zakonski moguće. Poslanici posjeduju imunitet za političko djelovanje, a blokada državnih organa se može predstaviti kao metod političke borbe. Jedina porota koja ih može proglasiti ‘krivim’ i ‘sankcionirati’ ovakvo neodgovorno i po državu i sve njene građane štetno ponašanje su glasači”, smatra lider Naše stranke.

Naša stranka sa SDP-om čini i gradi poseban politički okvir uobličen u formi Bh. bloka, gdje je ranije bio i DF, ali je napustio tu opciju. Iz NS-a i SDP-a polažu velike nade u taj projekt, naglašavajući da će Bh. blok doživjeti širenje.

“Očekujem da u narednom mjesecu mi, Naša stranka i SDP, usaglasimo osnove našeg političkog manifesta za BiH, dokumenta koji bi trebao postati platforma za okupljanje antinacionalističkih, građanskih, proevropskih političkih snaga u BiH. Ako taj dokument zaista uspije na jasan, razumljiv i otvoren način formulisati ono što želimo za cijelu BiH i ako uspijemo mobilisati sve ljude koji, kad se sve oduzme i sabere, najviše žele mir, dostojantven život i budućnost za svoju djecu, uz puno poštovanje svačijeg etničkog i vjerskog identiteta, onda će ova zemlja dobiti šansu koju, nažalost, do sada nije imala, a to je da krene naprijed, da se približi EU standardima i da se napokon izvučemo iz nacionalistčkog blata u kojem nas valjaju 30 godina. Moramo uspijeti. Ne smijemo odustati od evropske, moderne BiH. Mnogo je onih koji su se dobro snašli u ovom sistemu, kojima ovo ludilo gdje jedan sukob smjenjuje drugi, gdje stare skandale potiskuju novi, kao u nekoj Shakespeareovoj drami, a ljudi, posebno mladi ljudi, masovno odlaze i zemlja polako postaje demografska pustinja, a oni koji ostaju su apatični, prazni, beznadežni”, poručuje Kojović.

Predsjednika Naše stranke smo pitali i o stanju u Našoj stranci tragom informacija da postoje nezadovoljstva unutarnjom preraspodjelom pozicija, kadrovskim rješenjima i slično. Međutim, Kojović poručuje da je stanje u stranci vrlo stabilno i uobičajeno te da se odluke donose gotovo jednoglasno.

“Ne znam na šta se konkretno odnosi vaše pitanje, ali Naša stranka je vrlo stabilna, radi puno i na mnogo frontova i to veoma dobro. Ponosni smo na našeg premijera i ministre u Vladi KS, naš federalni klub zastupnika dominira u Parlamentu FBiH i ne sumnjam da će, čim počne raditi, isto biti i u državnom parlamentu. Naši vjećnici su i dalje najaktivniji, sa najviše konkretnih inicijativa. Naravno da je naš rapidni rast i izborni uspjeh na prethodnim, a posebno projekcije za naredne izbore, postavio pred nas nove izazove i u smislu organizacije stranke i u smislu biranja najboljeg kadra, ali Naša stranka je zapravo jedan veliki tim ljudi, izuzetno kvalitetnih ljudi, i ne sumnjam da ćemo i tom izazovu uspješno odgovoriti. U Našoj stranci o svemu diskutujemo, često vrlo burno, ali uvijek argumentovano. Odluke koje donosimo su najčešće jednoglasne. Ja se ne mogu sjetiti da li je u prošlosti bilo odluka koje su tijesno izglasane na predsjedništvu, ali, recimo, u posljednjih nekoliko godina do danas su skoro sve odluke donesene jednoglasno ili sa jednim ili dva glasa protiv ili suzdržanim. Ne treba, naravno, misliti da se i nama ne događaju situacije kakve su u nekim strankama redovna i masovna pojava. Ali Naša stranka je, kao što sam mnogo puta govorio, organizacija koja iz svih nas treba da izvlači ono najbolje u svima nama. Prirodno, u svakom demokratskom procesu ima onih koji su nezadovoljni ishodom. Čim se, da parafraziram Čerčila, pojavi demokratskiji, a jednako efikasan sistem za donošenje odluka od glasanja, ja sam spreman da ga uzmem u razmatranje”, zaključio je Kojović.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -