Storage 2 Predmet "Storage 2": Kostadinu Balabanu ukinut pritvor i određene mjere zabrane kretanja

Predmet “Storage 2”: Kostadinu Balabanu ukinut pritvor i određene mjere zabrane kretanja

Uhapšen s grupom Veljka Ugrenovića osumnjičenom za međunarodno krijumčarenje droge i oružja

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za ukidanje mjere pritvora osumnjičenom Kostadinu Balabanu  (predmet Veljko Ugrenović i dr.), donio je rješenje kojim je usvojen prijedlog Tužilaštva BiH te je u odnosu na osumnjičenog  Balabana ukinut pritvor određen rješenjem Suda BiH od 10.12.2021. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

– Istovremeno su prema osumnjičenom određene mjere zabrane i to: zabrana putovanja iz člana 126. stav 2. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BiH) – osumnjičenom se zabranjuje putovanje van Bosne i Hercegovine, a u cilju izvršenja ove zabrane oduzima mu se važeća putna isprava uz zabranu izdavanja novih, te mu se zabranjuje prelazak državne granice uz korištenje lične karte; obaveze povremenog javljanja državnom organu iz člana 126.a stav 1. tačka d) ZKP BiH – naređeno je da se javlja jednom sedmično u nadležnu policijsku stanicu PS  Bosanska Gradiška- navodi se u saopćenju.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca. Osumnjičeni je upozoren da mu može biti određen pritvor ako prekrši obaveze iz izrečenih mjera zabrane.

Veljko Ugrenović i drugi osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama i, krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe, krivičnim djelom krijumčarenje ljudi i teške krađe.

Ugrenović i ostali uhapšeni su u policijskoj akciji “Storage 2”, a grupa u kojoj je najviše osoba iz Bosanske Gradiške sumnjiči se da je vršila međunarodno krijumčarenje droge i oružja, na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali aplikacijom “Sky”.

IZVOR: AVAZ