Uvod u Svijet Starinskih Recepta
Praznik Zahvalnosti je vrijeme kada se okupljamo sa porodicom i prijateljima, slaveći tradicije koje nas povezuju. Dok uživamo u modernim jelima, možda je pravo vrijeme da istražimo kako su neka stara jela postala omiljena na našim stolovima. U nastavku donosimo deset starinskih recepata koji zaslužuju svoj povratak!
Zacjenjeni Ćuretina
Želite li da svoj pečeni ćuretini dodate malo začina? Probajte recept iz 1878. godine iz knjige Marion Cabell Tyree. Ćuretina se polako peče, a zatim se prelije sosom od papričaste, sirćeta, voćnog džema i celera. Zanimljivo je da je celer bio izuzetno popularan u 19. stoljeću, a proizvodeći ga, Heinz je na Svjetskoj izložbi u Čikagu 1893. godine osvojio nagradu.
Cranberry Vino za Užitak
Potrebno vam je piće uz pečenu ćuretinu? U knjizi „Zdravi Razbor u Kućanstvu“ iz 1873. Marion Harland nudi recept za starinsko cranberry vino. Sa jednostavnim sastojcima kao što su zrela smrznuta bobica i voda, potrebno je samo nekoliko dana i malo strpljenja za fermentaciju. Prema autorici, ovaj napitak „je veoma dobar za skrofulu“ – oblik tuberkuloze.
Ćureći Ragoût za Osvježenje
Ostaci ćuretine su pravi hit ove jeseni, a Harland nudi topli recept za ragoût, kombinaciju krupno sjeckane ćuretine, prelivene ostatkom umaka, muškatnim oraščićem i žutom džemom. „Izbacite nadev potpuno”, upozorava Harland, „to ne poboljšava ukus i kvari izgled jela.”
Pečeni Patka sa Džemom od Ribizli
Dok ćuretina zauzima centralno mjesto na stolovima danas, patka je bila omiljena na prvim američkim zahvalnicama. Recept iz 1885. godine uključuje punjenje patke herbanim pireom od krompira, pečenje do zlatne boje i posluživanje uz džem od ribizli i maslac.
Nadev sa Ostrigama
Za ljubitelje dekadentnog ukusa, nadjev sa ostrigama možda će zvučati neobično, ali su nekada važan protein u prehrani siromašnijih porodica. Autor nepoznatog porekla u zbirci Folger Shakespeare Library nudi recept za nadjev od ostrige, gdje se ostrige kombiniraju sa masnoćom, krušnim mrvicama i začinima.
Trifla i Kestenov Nadev
U knjizi „Dobre stvari za jelo“ iz 1911. godine, kuhar Rufus Estes predlaže recept za bogat nadjev od kestena. Kesten se kuha s lovorovim listom, a zatim se dodaju slanina i tartufi za nezaboravan ukus.
Krompir Bio Balls
Kao lokalni favorit, krompir je bio osnovna hrana starosjedilaca prije dolaska Evropljana. Fannie Farmer u svojoj knjizi iz 1901. dijeli recept za duboko pržene krompirke, savršene za bilo koji obrok.
Zelene Grašak Puding
Iako je zeleni grašak često zaboravljen, stari recepti ga slave. U knjizi iz 1807. godine, Maria Eliza Ketelby Rundell nudi recept u kojem se grašak kombinuje sa pavlakom, jajima i slaninom, donoseći savršeno jelo kao prilog.
Puding od Bundeve
Iako se neki moderni recepti odriču tijesta, Eliza Leslie u svojoj knjizi iz 1832. godine predlaže puding od bundeve sa začinima, jajima i čak malo ružine vodice. Zvuči izvanredno, zar ne?
Vinski Pita
Za kraj, ako želite odstupiti od klasične pite od bundeve, pokušajte pitsu koja koristi jabukovo sirće, dajući jedinstven voćni ukus. Ova „vinska pita“ dolazi iz sredine 19. stoljeća i nudi savršenu ravnotežu između slatkog i kiselog.
Oslobodite Tradiciju!
Ove starinske poslastice ne samo da će osvježiti vaše slavlje, već će vas i povezati s bogatom istorijom praznika. Zašto ne biste probali neki od ovih recepata za vašu iduću Zahvalnost?


