Poruka mladića pozitivnog na korona virus: Trinaesti je dan kako ležim na Klinici za infektološke bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu

U Hrvatskoj su ukupno 382 osobe zaražene koronavirusom. Kako je danas na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite kazao ministar zdravstva Vili Beroš 16 osoba je ozdravilo – 14 bolesnika otpušteno je iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” te po jedan bolesnik iz Rijeke i Varaždina.

Među onima koji se još uvijek nalaze u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” je i Antonio Kiselić koji je svoje iskustvo borbe s koronavirusom podijelio u javnoj objavi na svojem profilu na Facebooku.

– Temperatura, suhi kašalj i blaga groznica. Indikacije koje su se u intervalu i s različitim simptomima pojavile dva puta u tjedan dana.

Trinaesti je dan kako ležim na Klinici za infektološke bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu i petnaesta sam osoba kojoj je test na COVID-19 bio pozitivan – piše Antonio.

Ističe kako mu je zdravstveno stanje u cijelom procesu hospitalizacije do sada bilo stabilno, bez većih promjena u odnosu na “nečije djedove, supruge, braću, rođakinje, prijatelje, ljubavnice, susjede i radne kolege koje leže na respiratorima s nepoznatim ishodom”.

– Trinaest je dana prošlo od kad mi je liječnik preko staklene barijere priopćio: “Pozitivni ste”; trinaest dana od kad se je brojka s 15 popela na gotovo 400 inficiranih osoba, a onih u samoizolaciji na više od 13.000 – brojke koje iz dana u dan rastu.

Zamolio bih vas ovim putem da shvatite postojeće stanje ozbiljno i pridržavajte se strukovnih uputa. Imate na umu da vaše neodgovorno ponašanje može ubiti osobe slabog imunološkog sustava i kronične bolesnike u čiju skupinu spadaju djeca, mladi i odrasli – piše Antonio u svojoj objavi.

Ljudima poručuje da ne šire paniku, da ne budu nasilni i nečovječni te da ne posežu za segregacijskim metodama prema članovima obitelji ili prijateljima onih koji su zaraženi. Ističe kako se takvim situacijama može svjedočiti u brojnim sredinama.

– Aktivirajte se u lokalnim zajednicama – zgradama, ulicama i kvartovima; podržite stare, nemoćne i osobe s posebnim potrebama u kupnji i dostavi namirnica i lijekova te osnovnoj socijalizaciji.

Postavimo fokus na planet Zemlju redukcijom otpada i svog utjecaja na okoliš povezivanjem s malim lokalnim proizvođačicama i proizvođačima koji vam mogu dostaviti voće, povrće i ostale prehrambene artikle umjesto da podržavate aktere širokog lanca opskrbe koji troše velike količine prirodnih resursa kako bi dostavili robu na police trgovačkih centara.

Pokušajte smanjiti konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda – orijentirajte se na biljne izvore kalcija minerala i proteina poput grahorica, tofua, algi i sjemenki.

Zadržimo pažnju i solidarnosti prema svijetu u/oko sebe i nakon završetka virusne infekcije imajući na umu da se sve mijenja, ali da je moguće i više nego ikada potrebno uspostaviti ravnotežu.

Pokrenimo unutarnju promjenu – poručio je Antonio.