Porodica Mittal uplatila 12,5 miliona eura: Osumnjičeni u predmetu “GIKIL” mogu napustiti BiH

Trojica osumnjičenih pušteni su na slobodu i njih ništa ne sprečava da napuste našu zemlju, međutim ukoliko se ne odazovu pozivu suda ili tužilaštva, milion i po eura će pripasti budžetu FBiH, a za njima će biti raspisana potjernica

0
78

Porodica Mittal uplatila je u budžet FBiH 1,5 miliona eura jemstva te 11 miliona eura na poseban račun GIKIL-a, kao garancije za puštanje iz pritvora predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a Pramoda Mittala i dvojice njegovih saučesnika člana NO Rajiba Dasa i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya, potvrđeno je danas u Kantonalnom tužilaštvu TK.

Odluku je donio Kantonalni sud Tuzla na prijedlog odbrane osumnjičenih u predmetu GIKIL, a uz saglasnost Tužilaštva.

– Kada je u pitanju jemstvo milion eura se odnosi na Pramoda Mittala, dok se po 250.000 eura odnosi na drugu dvojicu osumnjičenih. Taj novac će pripasti budžetu FBiH ukoliko se neko od njih ne odazove na pozive suda ili tužilaštva. Također, sud je odredio i mjeru zabrane da Mittal i druga dvojica osumnjičenih više nemaju nikakvog pristupa u GIKIL, odnosno ne mogu više obavljati nikakve funcije u kompaniji – rekao je postupajući tužilac Ćazim Serhatlić.

Mittal i ostali uhapšeni su prije sedam dana, a istraga protiv njih otvorena je 15. jula. Terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju. Istragom je obuhvaćen Debasish Ganguly, bivši generalni direktor GIKIL-a, koji je u bjekstvu i za njim je taspisana potjernica. Pod istragom su Vehid Mešić i Faik Buševac, odgovornih osobe iz Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. Između ostalog, na teret im se stavlja izvlačenje novca iz GIKIL-a putem menadžerskih ugovora, a od 2006. do 2015. godine izvučen je oko 21 milion maraka, a ta novčana sredstva su prema ocjeni tužilaštva isplaćena neosnovano na račune Pramod Mittala odnosno GSHL-a.

– Na poseban račun GIKIL-a uplaćeno je 11 miliona eura ili nešto više od 21 miliona maraka, po osnovu osiguravanja imovinsko-pravnog zahtjeva, jer smo tokom istrage utvrdili da je GIKIL-u nanesena finansijska šetat u tom iznosu. Ovaj novac će biti na posebnom računu GIKIL-a i njime neće moći niko raspolagati sve do okončanja krivičnog postupka – pojasnio je Serhatlić.

Trojica osumnjičenih pušteni su na slobodu i njih ništa ne sprečava da napuste našu zemlju, međutim ukoliko se ne odazovu pozivu suda ili tužilaštva, milion i po eura će pripasti budžetu FBiH, a za njima će biti raspisana potjernica i bit će im određen pritvor.

Izvor:  Faktor