Pompeo eksplicitno tražio predaju ANP-a i ubrzanje NATO puta BiH

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali su prije dva dana Sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH, a jedan od potpisanih principa odnosi se na NATO put BiH.

0
84

Ipak, niti jedan od potpisnika nije odgovorio na ključno pitanje da li famozni član 3 Sporazuma znači slanje ANP-a u sjedište NATO-a u Brisel.

Ovdašnja javnost uveliko spekulira, ne bez utemeljenja i argumenata, da je cijeli Sporazum rađen pod pritiskom Moskve i Ankare.

Definitivno je jasno da je Sporazum dogovaran mimo strateških partnera sa Zapada, prije svih Sjedinjenih Američkih Država. Potvrdila je to danas i Ambasada SAD u BiH uputivši eksplicitno pitanje liderima koji su stavili potpis na Sporazum – Da li postoji jasan konsenzus po pitanju ranog podnošenja Nacionalnog akcionog plana Bosne i Hercegovine (ANP)?

Odgovor na ovo pitanje od ključne je važnosti američkim partnerima, ali i građanima BiH.

Treba podsjetiti na jasnu poruku koju je početkom godine američki državni sekretar Mike Pompeo uputio u pismu članovima Predsjedništva BiH u kojem ih direktno poziva da prihvate Godišnji nacionalni program za BiH.

“Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, također, poboljšati sigurnost u BiH, te ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima sa Evropskom unijom. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne bh. vlasti i iskoristite prednosti procesa usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana. Želja BiH da se pridruži Alijansi jasno je naglašena u aktuelnoj Strategiji vaše politike i vaša zemlja od strateškog je značaja za regionalnu saradnju”, naveo je Pompeo i dodao da put u NATO neće imati uticaja na odnose BiH i Srbije i da BiH mora iskorisiti priliku koja joj se ukazala od NATO saveza.

Put BiH je jasno opredijeljen u aktuelnoj Strategiji i ne bi ga smjele zaustaviti nesuglasice u Predsjedništvu. Razumijem da postoji zabrinutost unutar Predsjedništva BiH da bi veći stepen saradnje sa NATO savezom mogao imati uticaja na vaše odnose sa susjednim zemljama. Želim kazati da Srbija, iako nije članica NATO saveza, niti je izrazila želju da to postane, ima značajnu saradnju sa NATO savezom, uključujući zajedničke vježbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između vojski Srbije i zemalja Članica NATO saveza, napisao je Pompeo.

BiH je od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i nema razloga da BiH ne uspostavi bliske veze sa Alijansom. Upravo zato, Sjedinjene Američke Države žele i cijene veći stepen saradnje sa BiH i sada je pravo vrijeme da se NATO savezu dostavi Godišnji nacionalni plan”, naveo je Pompeo.

Njegovo pismo jasan je pokazatelj da je članstvo BiH u NATO savezu jedan od glavnih američkih prioriteta kada je u pitanju njihova vanjska politika za Balkan.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravio je tada Pompeovo pismo kazavši da ga treba shvatiti kao podstrek i pruženu ruku SAD-a i NATO saveza za produbljenje reformskih aktivnosti u svim sferama.

“Bosna i Hercegovina i njene institucije su se već ranije opredijelile i obavezale da nastave put ka euroatlantskim integracijama kroz relevantne zakone i strategije. Insistirat ćemo da se taj put nastavi”, smatra Komšić.

Pismo je pozdravio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je istakao kako su stavovi izneseni u pismu potpuno kompatibilni sa glavnim vanjsko-političkim ciljevima i opredjeljenjem Bosne i Hercegovine potvrđenim ranijim odlukama Predsjedništva BiH, Zakonom o odbrani i Strategijom vanjske politike BiH.

“Pozdravljam i stav Državnog sekretara da je Bosna i Hercegovina od strateškog značaja za regionalnu stabilnost, kao i iskazanu želju Sjedinjenih Američkih Država da saradnja sa Bosnom i Hercegovinom bude podignuta na veći stepen, što je u interesu svih naroda i građana u našoj zemlji”, naveo je tada Džaferović.

Dani i mjeseci ispred nas i pitanje predaje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) će definitivno odlučiti kojim putem ide i kakva je sudbina Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)