Srijeda, 19 Juna, 2024
HomeVijestiRegijaPlenković: Oluja je pomogla i oslobađanju BiH

Plenković: Oluja je pomogla i oslobađanju BiH

U svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske, poručio je

Uz požrtvovnost i hrabrost hrvatskih branitelja, umijeće Hrvatske vojske i policije prije 24. godine oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske, a omogućeno je i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine, poručio je premijer Hrvatske Andrej Plenković povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

– Slaveći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Hrvatska s ponosom obilježava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja. Tog je 5. augusta 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći dio okupiranih hrvatskih teritorija, što je donijelo slobodu i mir domovini. Uz požrtvovnost i hrabrost hrvatskih branitelja, umijeće zapovjednika Hrvatske vojske i policije, slogu hrvatskog naroda i državničku mudrost prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske. 

Grad Knin, jedno od sjedišta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine – navodi se u Plenkovićevoj poruci.

Navodi se da je zahvaljujući “Oluji” hrvatsko vodstvo, uz pomoć Ujedinjenih naroda, osiguralo i mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog državnog teritorija.

Podsjetio je da su se hiljade prognanih vratili svojim domovima, a trajni je mir omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje.

– Danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovici 2020. godine predsjedati Evropskom unijom, s ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo se svakoga života i svake žrtve utkane za slobodu Hrvatske koji su trajni podsjetnik i putokaz u izgradnji još uređenijeg i naprednijeg društva. Kao odgovorna Vlada čuvamo dignitet naših branitelja i nastavit ćemo predano raditi na poboljšanju njihova položaja u društvu, kao i na nastavku modernizacije Hrvatske vojske i policije, koje su jamstvo sigurnosti hrvatske države i njezinih stanovnika – naveo je Plenković.

Istaknuo je da Vlada Hrvatske, vođena domoljubljem i vrijednostima Domovinskog rata, kao trajnom inspiracijom, odlučno radi na reformama kako bi izgradila “zrelu, demokratsku, socijalno osjetljivu, gospodarski snažnu i konkurentnu Hrvatsku, koja je dostojna žrtve utkane u temelje njezine državnosti.”

– U ime Vlade i osobno, hrabrim hrvatskim braniteljima čestitam njihov dan, a svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i diljem svijeta i svim našim sugrađanima želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti – naglasio je Plenković.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -