groblje Partizansko groblje u Mostaru ponovo na meti vandala

Partizansko groblje u Mostaru ponovo na meti vandala

Partizansko spomen-groblje u Mostaru, nacionalni spomenik BiH, ponovo se našlo na meti vandala. Na fotografijama koje je objavio Udruženje antifašista i boraca NOR-a vide se oštećenja i grafiti na ulaznom portalu.

Nepoznate osobe iscrtale su na crvenoj podlozi simbol kukastog križa te ustaškog simbola slova “U” s dodatnim križem. Tu je i natpis “Tito je mrtav”.

Antifašiste se pitaju da li će ovo skrnavljenje spomenika dovesti do reakcije nadležnih.

“Samo nas zanima da li će na ovaj ponovni udar na nacionalni spomenik BiH danas reagovati gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Mostara”, napisali su uz fotografije na svojoj Facebook stranici.

U Operativnom centru MUP-a HNK za naš portal su kazali da nisu obaviješteni o jutrošnjem incidentu.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić nam kaže da nije nimalo iznenađen ovim što se dogodilo te da nije prvi put da se ovaj nacionalni spomenik skrnavi, a da policija o tome ništa ne zna.

“Već 30 godina se atakuje na Partizansko groblje i još uvijek su istrage u toku. Nikada niko nije sankcionisan, a za današnji incident kažu da ga niko nije prijavio. Pitam se ima li ijedna stvar koju mostarska policija radi po službenoj dužnosti. Partizansko spomen groblje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, atak na njega je atak na državu. Ako policija ove države ne štiti državu, onda je protiv države i protiv svih nas. Nedjelovanje je saučesništvo”, kazao je Đulić za Klix.ba.

Podsjećamo, ovaj vrijedni spomenik desetljećima je na meti vandala koji kroz njegovo skrnavljenje obično šire poruke mržnje i nacionalizma.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru izgrađeno je 1965. godine u čast svim Mostarcima poginulim u NOB-u. Ovaj spomenik je jedan od simbola grada na Neretvi i jedan od najljepših arhitektonskih projekata na području Balkana. Djelo je beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića.

Izvor: Klix