Otvoren saobraćaj na obilaznici oko Brčkog

Ne postoji u regiji obilaznica oko grada ovakve kvalitete i profila, rekao je Miškić

0
60

Najveći infrastrukturni projekt u Brčkom, vrijedan više od 27 miliona eura – obilaznica oko grada Brčko, duga 18,86 kilometara, u petak je puštena u promet. Trasa obilaznice prostire se od naselja Gredice do Gorica. S obzirom na to da tehnički prijem još nije izvršen, obilaznica će u testnom periodu funkcionirati po privremenom posebnom režimu uz ograničenje brzine na 60 kilometara na sat, saopćeno je iz Ureda gradonačelnika.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić čestitao je Javnom poduzeću “Putevi Brčko” na inicijativi za puštanje u promet te važne saobraćajnice.

– Riječ je o odluci kojom se čuva javni interes budući da jamstveni rok teče, tranzitni promet se odvija kroz grad, a teški teretni promet prolazi pored Prve i Pete osnovne škole. Što se tiče tehničkog prijama, naravno da je najveća kočnica Zakon o javnim nabavama, koji je kao jedno loše rješenje okarakteriziran i od Evropske komisije, koja je razmatrala Izvještaj o napretku BiH. Uz one koji su na neki način pretplaćeni ulagati žalbe na sve ono što se radi po Zakonu o javnim nabavkama, nisam siguran da komisija za tehnički prijam može biti izabrano u naredna tri do četiri mjeseca – rekao je gradonačelnik Milić.

Uz mjere povećane sigurnosti i posebnog režima prometa, a uz činjenicu da je nadzor dao pozitivan izvještaj i da su obavljene sve kontrole, gradonačelnik smatra da je promet na novoj obilaznici potpuno siguran.

Direktor Javnog preduzeća “Putevi Brčko” Miroslav Miškić istaknuo je da je ovo veliki dan za sve koji su operativno radili na projektu.

– Zaista nam je drago da smo mi ta generacija koja ima priliku pustiti ovako modernu cestu u promet. Ne postoji u regiji obilaznica oko grada ovakve kvalitete i profila. Siguran sam da ćemo od danas kao grad prodisati. Ogromne su koristi zbog ovoga projekta. Evo, već u prvih sat vremena ovuda je prošlo jako puno teretnih vozila. Višestruke su koristi i s ekološkog stanovišta, a s druge strane sad možemo lakše rekonstruirati sve lokalne ceste po gradu i prigradskim naseljima – dodao je Miškić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić rekao je da je ovo potvrda da se brčanske vlasti mogu nositi s najsloženijim infrastrukturnim projektima i da je ovo dobra pretpostavka da se pristupi realizaciji i drugih važnih projekata koji su u zacrtanim planovima brčanskih vlasti.

– Nakon analize stručnjaka koje je angažirao USAID, došli smo do zaključka da je moguće uraditi zakon o infrastrukturnim projektima koji bi bili utvrđeni kao javni interes od Vlade i Skupštine kako bi se skratile procedure za njihovu realizaciju. Mislim da ćemo ozbiljno razmisliti o takvom pristupu da bismo mnoge projekte koji su na čekanju mogli brže završiti – dodao je Kadrić.