Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiSvijetOd 2022. prestaje pečaćenje pasoša

Od 2022. prestaje pečaćenje pasoša

Sistem će provjeriti ime i prezime, validnost dokumenta, otisak prsta i lice

Evropska unija planira od 2022. godine uvođenje sistema evidentiranja ulaza i izlaza na šengenskim granicama, kojim će biti izbačeno pečaćenje pasoša, pišu “Nezavisne novine”.

List navodi da se ovaj sistem uvodi zato što je alternativa bila vraćanje viza i uzimanje biometrijskih podataka u konzularnim predstavništvima zemalja članica Šengenske unije u Bosni i Hercegovini, što EU nije željela ni da razmatra kao opciju.

“Nezavisne” su nedavno objavile da EU uvodi sistem registracije putnika ETIAS, nakon čega su brojni regionalni mediji prenijeli informacije da će EU uvesti skeniranje prstiju i lica, ali je prava informacija da će se ovi podaci uzeti samo jednom i da više neće biti potrebno ni skeniranje ni pečaćenje u pasošima.

Precizirano je i da su ETIAS i novi sistem prelaska granice dva potpuno različita sistema.

Službenik za odnose s javnošću Odjeljenja Evropske komisije za sigurnost, regulacije, vladavinu zakona i temeljna prava Katarzina Kolanko (Katarzyna) rekla je da je planirano da ETIAS počne s radom 2021. godine, ali je moguće da dođe do kašnjenja i da primjena počne u vrijeme kad i novi režim prelaska granice.

Kolanko je navela i da nisu tačni ni navodi da će ulaskom Hrvatske u Šengen doći do komplikacija i usporavanja prelaska granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, jer Zagreb već primjenjuje šengenska pravila na svojim granicama.

Štaviše, s obzirom na to da neće biti pečaćenja pasoša, to znači da će sve podatke biti moguće provjeriti samim skeniranjem, bez listanja putne isprave, a Kolanko navodi da će se na ovaj način veoma brzo provjeriti je li osoba prekoračila tromjesečno ograničenje boravka na teritoriji šengenskog prostora.

– Sistem će provjeriti ime i prezime, validnost dokumenta, otisak prsta i lice. Ne samo da neće biti nikakvih dodatnih opterećenja za one koji putuju nego će prelazak granice biti brz i jednostavan – rekla je Kolanko.

ETIAS je sistem po kojem će državljani BiH stariji od 18 godina koji planiraju da putuju u EU, prvo morati popuniti online formular, koji košta sedam eura, a važit će tri godine ili do isteka važećeg pasoša.

Popunjavanje formulara može se obaviti za deset minuta, a trebat će unijeti ime, datum i mjesto rođenja, email adresu i broj telefona, prvu državu Šengena ulaska, podatke o obrazovanju, radnom iskustvu i zdravstvenom stanju te pružiti odgovore na osnovna sigurnosna pitanja.

U EU kažu da će procedura odobravanja u 99 posto slučajeva trajati nekoliko minuta, a da će samo u izuzetnim slučajevima biti potrebne dodatne provjer

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -