Pohvala koja dolazi iz daleka
U Novom Pazaru, tradicionalno jelo, mantije, stavljaju se na sto kao znak poštovanja prema gostima. Ova specijalnost priprema se još odavno, a njena priprema je nekada bila obaveza svake žene. Danas, mantije nisu više samo domaće jelo. One su postale pravi brend, poznate širom Srbije i van nje.
Tradicionalna receptura i moderni pristup
U posljednje vrijeme, ugostiteljski objekti u Novom Pazaru postavljaju mantije na svoj meni, što dodatno doprinosi njihovoj popularnosti. Prema nedavnoj odluci portala “Taste Atlas”, novopazarske mantije proglašene su najboljim jelom iz Srbije. Među 72 delikatesa, ovaj specijalitet je osvojio srca mnogih.
Uticaj na turizam i diplomaciju
Jasmin Dervišnurović, vlasnik radnje “Sve pod sač”, ističe da će priznanje povećati dolazak turista u Novi Pazar. Mantije se često nalaze na meniju zvaničnih prijema, čak i za strane diplomate. Na trpezi predsjednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Taipa Erdogana, mantije su imale svoje mjesto.
Ručno rađene mantije sa posebnim sastojcima
Tradicionalna priprema mantija podrazumijeva ručni rad, a Elvisa Bašović ističe značaj prirodnih sastojaka. “Naša mala tajna” čini svaku porcija originalnom i nezaboravnom. Ove ukusne zalogaje sa radošću pripremaju žene koje s puno ljubavi i poštovanja prenose ovu tradiciju.